За какво най-често пишем в социалните мрежи | Temaonline.bg

2
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

След изследването на 10 млн. съобщения от 52 000 ползватели на Фейсбук лингвистите установиха за какво най-често пишат мъжете и жените.

Резултатите от изследването, извършено по метода на лексическия анализ, който се използва в компютърната лингвистика, са публикувани в списание PLoS ONE.

Използваните от жените думи са по-меки, по-вежливи и изразяващи съпричастност. Докато мъжете демонстрират по-агресивна лексика, характерна за разпалените дискусии и спорове.

Изследователите стигнали до извода, че жените най-често говорят за хората и техните постъпки. На свой ред мъжете обичат да разсъждават за абстрактни понятия, а не за конкретния човек и неговото поведение.

Освен това в своите съобщения жените най-често използват думи и символи, свързани с положителните емоции (например, „развълнувана“, „щастлива“, „обичам“), със социалните отношения („приятели“, „семейство“, „сестра“), а също наречия за преувеличения („мнооого“, „тооолкова“ и прочие).

Мъжете пък използват думи, които са свързани с политиката („правителство“, „данъци“, „политически“), със спорта и състезанията („футбол“, „сезон“, „победа“, „схватка“) и със специфични увлечения (примерно стрелба, музикални инструменти или видеоигри).

Сумирайки получените данни, учените стигнали до извода, че езикът на жените е по-топъл, а на мъжете по-студен.