Три начина да променим визуално обема на стаята – само чрез цветовете

1
Добави коментар

Това е магията на дизайна – само с помощта на цветовете, които избираме за интериора, можем да се чувстваме удобно и приятно и в съвсем малка стая, както и обратното – в огромно помещение да ни е уютно. Можем също така и да ‘коригираме’ архитектурни недостатъци на стаята.

Човешкото око реагира на цвета по много и различни начини. Някои цветове ни изглеждат сякаш се приближават, а други – сякаш се отдалечават. Например, ако използваме светлите оттенъци на една цветова грyпа, можем да създадем илюзията за зрително разширяване на стаята. И обратно – ако искаме да приближим зрително стените, трябва да ги боядисаме в топъл или ярък цвят в по-наситен нюанс. Така само с боядисване на стените в подходящо избрани цветове можем да манипулираме пространството в зависимост от това как искаме да променим усещането.

Като правило, ако използваме само бяло или светли оттенъци на студени цветове, можем да направим стаята си да изглежда значително по-просторна, отколкото реално е. Ако не сме любители на белите интериори, достатъчно е да боядисаме всички стени и тавана на стаята в някой много светъл оттенък на любимия си цвят. Освен това, ако искаме още да увеличим усещането за простор в една стая, можем да използваме за някои от мебелите цвета на стената – така те се сливат визуално с нея.

[Shutterstock]

Обратното – с използване на топли и/или по-тъмни, наситени цветове можем да създадем уют дори и в огромен по размери лофт. Един съвсем не рядко срещан проблем – дълго и тясно помещение с източник на естествена светлина само на една от тесните стени – т.е. в дъното му. Как можем поне визуално да направим такава стая по-балансирана, удобна и уютна без да се правят конструктивни промени? Краткият отговор е – с помощта на цветовете и материалите, които използваме, особено цветовете на стените и настилките, защото с големите си площи те имат особено голямо влияние върху цялостното възприятие на пространството. Чрез използване на контрастни топли и студени цветове, както и на по-светли и по-наситени нюанси можем да променяме успешно нашето усещане за обема и размера на стаята.

Автор: Теменужка Захариева

Реален пример: имаме помещение с дължина 7 метра и два пъти по-малка ширина с единствен източник на естествена светлина в далечния тесен край, в което трябва да се поместят кухня, трапезария и дневна. За срещуположните дълги стени използваме подходящ оттенък на синьо като светъл студен цвят, който зрително ги отдалечава и създава впечатление за по-голяма ширина на стаята. А срещуположните къси стени боядисваме в по-наситен топъл цвят, който зрително ги приближава – така съотношението между дългите и късите стени на стаята изглежда по-приемливо. Освен това, за трапезарната зона, която е между кухнята и дневната, използваме красив растителен тапет в топли цветове, близки до този на стените. Така дългите стени се прекъсват, а мястото за хранене става много по-уютно.

Цветът може да се използва също така, за да превърнем някое скучно и не особено красиво ъгълче в дома ни в приятно кътче за работа, например – като чрез него подчертаем необичайните форми и обособим дадено пространство.

В сезона на ремонтите не забравяйте колко ефектно можете да обновите дома си само с помощта на умело подбрани и координирани цветове.