Ивет Павлова: Предизвикателство е как да отговориш на детето си на въпроса „Как така работиш от вкъщи?“

1
Добави коментар

Един коуч, специлист в управлението на личностната промяна разказва за своя опит като фрийлансър и родител. Ако се чудиш дали майчинството е подходящият период да започнеш работа на свободна практика или да се пробваш да стартираш собствен бизнес, това интервю е за теб. Чети, помисли и действай.

Приятно четене!

п. с. Аз ще се включа с блог пост за това как някои галерии, малки издателства, книжарници, театрални трупи, могат да привлекат потребители и да ги превърнат в клиенти следващата седмица. И примери съм подготвила, мисля че ще ти е интересно.

 

========

Ивет Павлова: Предизвикателство е как да отговориш на детето си на въпроса „Как така работиш от вкъщи?“

интервю на Мая Цанева

Ивет Павлова e сертифициран НЛП коуч от Academy of leadership coaching and NLP, California, член на ICF Global и ICF България, консултант по спортно хранене и треньор по аеробика. Има 13 години опит в банковата сфера. Синът й е на 6 години.

От колко години работиш на свободна практика и как започна?

На свободна практика съм около 5 години. Как започнах? Просто ми беше писнало от корпоративна работа и стрес. Исках собствен бизнес и след доста търсене решението дойде само. Разреших личен проблем, свързан с натрупаните килограми след раждането на сина ми, консултирайки се със специалисти в областта. После изкарах курсове и станах консултант по спортно хранене и треньор по аеробика. Коуч станах, след като аз самата опитах коучинг и видях невероятни резултати. Влюбих се в тази професия и направих всичко възможно, за да я практикувам. Заминах да уча в САЩ. Въведох съпруга ми в дейталите по отглеждането на детето, те заминаха на море за 4 седмици по мъжки с приятели, а аз – за САЩ. Това беше първото ми откъсване от тях за повече от 1 нощ. Синът ми беше на почти 5 години, а аз бях жадна за приключения. Беше едно прекрасно изживяване и голям обрат в живота ми в положителен смисъл. Щастлива съм, че го направих.

снимка – личен архив

Как съчетаваш майчинство и работа на свободна практика? Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш като родител фрийлансър?

Офисът е моят компютър и мога да работя, откъдето искам. За доста дълъг период от време ми се размиваше понятието „делник и празник”. Не се бях научила да почивам. Важно е да се усетиш да намалиш темпото, преди да стигнеш до състояние „бърн аут”.

Ако по някаква причина синът ми не е на училище, работя в парка, докато той се забавлява на някоя детска площадка. Понякога съм го водила да играе в детски център, за да свърша нещо работно. Синът ми вече е голям и когато му кажа, че имам сесия с клиент и го помоля да не ме притеснява, освен ако не се задави или нещо друго лошо не му се случи, той слуша.

Ако детето е болно, то е приоритет. Ако си на работа в банка – взимаш болнични и не го мислиш, но когато си фрилансър и имаш планирани сесии, трябва да си в топ форма за клиента. Справям се с помощници – майка ми и съпругът ми. За детето е важно да се чувства сигурно и защитено. Клиентите са хора и винаги ще разберат, ако си в екстремна ситуация, стига да ги информираш и да предложиш варианти.

Предизвикателство е как да отговориш на детето си на въпроси от типа „Мамо, защо не работиш в офис? След като не работиш в офис, значи нищо не работиш. А как получаваш пари? Как така клиентите ти слагат пари в картата? А кога ще направиш офис? Ти можеш да си гледаш новините през деня, докато си вкъщи, сега аз ще гледам.”

Ти си коуч и специализираш в управлението на личностната промяна. Кога е най-подходящо да преминем към свободна практика? От твоя опит – майчинството пречка или трамплин за такава промяна ли е?

Според мен най-подходящото време е тогава, когато сме готови да рискуваме да влезем в дебрите на нестабилните доходи в първите години на свободната практика, докато се установим на пазара. Мисля, че майчинството е много подходящо врем да се подготвиш за това, но най-доброто, което една майка може да направи за детето си, е поне първата година да му отделя голяма част от времето си. Можете да стане фрилансър по-късно, но за бъдещето на едно дете основополагащи са първите две години. Аз направих така и за миг не съжалявам.

Относно пречките – те са само в нашите глави. Ако не виждате варианти, може би трябва да изчакате.

Накрая нещо практично: как да преодолеем най-леко страха дали ще се справим с кариерна промяна, когато сме родители?

Няма рецепта за това. Според мен, ако човек силно иска нещо, той просто ще се захване. Страхът понякога е здравословен, но е важно да не ни пречи да виждаме възможностите. Ако все пак искате да смените работата по време на майчинство или да станете фрилансъри, оценете плюсовете и минусите в контекста на вашите приоритети. Разберете какви ресурси ви трябват – знания, умения, капитал – и по време на майчинството може да започнете да намирате варианти, за да ги генерирате или увеличавате.

===========

За автора

Мая Цанева е журналист, специалист „Връзки с обществеността“ на свободна практика и експерт по европейски проекти. Щастлив родител на малкия Митко. Магистър по европейски науки от НБУ и докторант към Софийски университет. Има над 10-годишен журналистически опит в пресата и електронните медии. Специализира в областта на предприемачеството. Пише за в.“Труд“, „Жената днес“, „Дневникът на мама“ и др. издания.Свържете се с Мая и/или научете повече за професионалния й опит.

Ако искате да споделите своята история на родител фрийлансър и какви предизвикателства срещате, пишете ми. Очаквайте и практична информация за вашите социални задължения и права като родители, които работят на свободна практика.