България влиза в Еврозоната?

1
Добави коментар

България може да влезе в еврозоната по бързата процедура. Това става ясно, след заседание на Европейската комисия.

Според шефа на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, влизането на осемте страни, които засега са извън единната валута, сред тях е и нашата, ще засили икономиката на континента след удара от Брекзит чрез увеличаване на интеграцията. По този начин, Юнкер цели както стабилизирането на ЕС, така и подкрепа за него самия, от страните-членки.

Интересното е, че в началото на този месец, от Европейската централна банка обявиха, че от осемте cтpaни, ĸoитo иcĸaт дa ce пpиcъeдинят ĸъм eвpoзoнaтa, нитo eднa нe oтгoвapя нa вcичĸи ĸpитepии зa влизaнe в eдиннaтa вaлyтнa oбщнocт.

За България това може да бъде разтълкувано като положителна новина, най-вече за бизнеса, тъй като освен изпълняване на национална цел като въвеждането на еврото, което значи по-ниски лихви по кредитите (сега у нас те са 3 пъти по-високи, отколкото в държавите от зоната на единната валута), също така означава и освобождаване на активите на БНБ за управление от правителството. Това са над 43 млрд. лв. според последните отчети. До момента те са блокирани и не могат да се използват, защото крепят валутния борд. Освен това, след въвеждане на еврото, екпертите прогзнозират двойно увеличаване на чуждестранните инвестиции.

Въпреки това обаче, мнозина се опасяват, че че основният проблем пред евентуалното влизане на страната ни в Еврозоната е текущото тежко състояние на голяма част от държавите членки на съюза. Сценарият с Гърция може да се повтори с Португалия, Италия и др., което ще рефлектира сериозно върху нас, като данъкоплатци. Така се стига до логичния въпрос – Трябва ли да се присъединим към зона, която няма стабилна почва?

В крайна сметка, дори и да се стигне до приемането ни в еврозоната, смяната на лева с еврото, ще стане най-рано през 2020г.