Лицензи | Адвокат Обществени поръчки | Адвокат Разводи | Адвокат регистрация на фирми

1
Добави коментар

Цялостно представителство във връзка с лицензионни, разрешителни и регистрационни режими от адвокат;
Консултации и представителство пред компетентните органи във връзка с издаването на лицензи и разрешителни;
Изготвяне на необходимата документация;
Представителство при отказ за издаване на лиценз и при отнемане на лиценз;
Представителство при вписване на настъпили промени.

ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ

Издаването на лиценз за извършване на превоз на товари / издаване на транспортен лиценз е законово уреден в  Закона за автомобилните превози /ЗАвП/ и Наредба № 33 от 1999 г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България. Само превозвач, който притежава лиценз, издаден по установения ред, може да извършва обществен превоз на товари.

Съгласно  &1 от ЗАвП  „превоз на товари” е дейност на физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец, извършващо превоз на стоки срещу заплащане със собствени или собствени и наети превозни средства, включително и на лизинг, независимо дали са натоварени или не.

Упълномощен да издава лицензи по ЗАвП е министъра на транспорта и съобщенията  чрез Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

В чл. 6, ал. 3 от ЗАвП  са изрично изброени случайте, при които не се изисква лиценз за извършване на превоз на товари / издаване на транспортен лиценз, а именно :

превоз на товари с моторни превозни средства или състав от пътни превозни средства с товароносимост до 3,5 тона или максимално допустима маса до 6 тона, с изключение на превозите, за които по силата на международни договори, по които Република България е страна, се изисква разрешително;
превоз на товари с моторни превозни средства или състав от пътни превозни средства с максимално допустима маса до 3,5 тона, с изключение на превозите, за които по силата на международни договори, по които Република България е страна, се изисква разрешително;
превоз на пътници и товари при бедствия, аварии и други извънредни ситуации;
превози на пътници и товари, извършвани от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция “Национална сигурност”, държавните предприятия “Строителство и възстановяване”, “Транспортно строителство и възстановяване” и “Съобщително строителство и възстановяване”, свързани с изпълнението на нормативно определените им публични задачи, както и от съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на Република България и пребиваващи на нея;
превози на пощенски пратки, които се извършват в рамките на обществените услуги;
превози на повредени превозни средства;
превози на лекарства и медицински изделия, медицинско оборудване, както и други необходими средства за оказване на спешна медицинска помощ.

За да притежават лиценз за превоз на товари, регистрираните съгласно  ТЗ търговци, следва да отговарят на следните изисквания:

благонадежност /добра репутация/ ;
професионална компетентност ;
финансова стабилност ;

Професионалната компетентност най–общо казано се състои в това, че ръководителят на транспортната дейност трябва да притежава необходимото удостоверение за професионална компетентност, издадено от ИА ”Автомобилна администация”, да не е осъждан и да има най-малко диплома за завършено средно образование. Ръководителят на траспортната дейност трябва задължително да има сключен трудов договор с търговеца, кандидатстващ за лиценз. Друго важно обстоятелство е, че той може да се намира в трудово правоотношение с двама работодатели.

Ще обърнем вниманиe  и на последното изискване за финансовата стабилност. То е изпълнено, когато търговеца разполага с достатъчно финансови средства и няма задължения  за дънъци и осигурителни вноски, като последно се доказва с удостоверение за липса на задължения, издадено от компетентния офис на НАП по седалището на търговеца. Финансовата стабилност се доказва освен при кандидатстване за получаване на лиценз и в още два случая – при увеличаване броя на заверените копия  и ежегодно в срок  до 30 април на текущата година.

Финансовата стабилност се доказва чрез справка, към която се прилага копие  на  годишния финансов отчет,  заверен  от  регистриран одитор. В случайте, когато търговецът не подлежи на независим финансов одит   той прилага банкова гаранция или застраховка. На практика застраховката е по-изгодна и в повечето случаи превозвачите представят нея, вместо банковата гаранция.

За превозвач, който не представи сравка за финансова стабилност в определения за това срок, законодателят е предвидил парични санкции.

Процедурата по издаването на лицензи за превоз на товари се осъществява в рамките на един месец, при условие разбира се, че всички документи, необходими за издаването му са в наличност.

ИА ”Автомобилна администация” издава лиценз за превоз на товари, който е с петгодишен срок. Заедно с лиценза се издават и негови заверени копия, които отговарят на броя на използваните автомобили. Заверените копия се съхраняват в превозните средства, с които се осъществява превоза и се представят  при поискване от служители на ДАИ. Друга особеност, която не трябва да се забравя, че техния срок не е пет годишен, както на лиценза, а двугодишен. Независимо, че лицензът не е изтекъл следва да се подаде молба за издаването на нови копия. Процедурата се осъществява в рамките на един месец от подаването на молбата.

Съществен момент в издаването на лиценз за превоз на товари е този, че същия се издава както  за превоз само в страната,  така и за превоз в общността /международна транспортна дейност/, т.е. това зависи от  желанието на самия кандидастващ.

Притежателят на лиценз за превоз в общността може да извършва такъв и на територията на Република България.

Независимо от факта, че издаването на транспортен лиценз е сравнително опопростена процедура в сравнение с друг лицензионен режим, в интерес на заинтересованите лица е  да използват услугите на специалист – адвокат, както  за изготвяне на документацията по издаването, така и по отношение  последващи промени, свързани с него.