Как да разберем наистина ли сме влюбени

1
Добави коментар
wenip
wenip

В живота е твърде лесно да определим дали един човек ни харесва, или не. Достатъчен понякога е само един поглед или една казана дума. Как обаче да разберем дали нашето увлечение е просто обикновена симпатия или бъдеща любов? Психолозите предлагат да се обърне внимание на 6 определящи фактора, които са в състояние да квалифицират едно по-дълбоко чувство. Казвате по-често „ние” отколкото „аз” Наблюдавайте известно време колко често вие и вашият партньор казвате „ние”. Желанието да се употребява това местоимение е показател за това, че сме пред прага на силни чувства. Скрит капан: „Ако „ние” звучи прекален често и заменя „аз” дори тогава, когато не е необходима подобна замяна, възможно е вие да пренасяте своите фантазии и желания върху другия човек, отъждествявайки този човек със себе си, напълно игнорирайки вашите различия, както и да приписвате на партньора си качества, които той не притежава”, предупреждава аналитикът Лев Хегай.

Вие сте готови да делите Готовността да се грижите за някого и да делите с него времето, парите си, любимите си ресурси е един от първите признаци на истинското чувство. „Проявата на внимание и желание с всички способи да помогнете или просто да го зарадвате – с грижа, с малки и големи изненади, е показател за бъдещи отношения”, казва психологът Мана Ямагучи. Дори най-егоистичните сред нас откриват готовност в някакъв момент да окажат поддръжка или да пожертват нещо от себе си заради другия. Вие може да не обичате да готвите, но ви се иска да приготвите любимата му мусака. Може да имате натоварен график, но ще намерите време за среща с него, която е отдавна планирана. Всички тези признаци на внимание са знак за здрави и щастливи отношения. Ако тази жертвоготовност се проявява само от една от страните, а втората е само получател, присъщият на любовта алтруизъм се превръща в своята крайност – мазохизъм.

Не можете да се нагледате един на друг Не мога да откъсна очи от него – така казват влюбените жени. Желанието постоянно да бъде гледан обекта на любовта ти действително е индикатор на нашите чувства. Скорошен експеримент показал, че хората, които са свързани не само с физическо влечение, а и чрез духовна близост, по-често се гледат в лицето един друг. Онези, които не са свързани с по-дълбоко чувство, по-скоро гледат тялото на партньора си. Скрит капан: В отделни случаи постоянното фиксиране на реакциите на партньора може да се окаже симптом на зависимост. „Ако на вас ви е необходимо негласното одобрение на всички ваши думи и действия, то опитите да бъдат открити мислите и емоциите по изражението на човека до вас говорят по-скоро за неблагополучни отношения”, твърди клиничният психолог Милен Балмън.

Не се боите от зависимост По принцип на нас ни харесва да се чувстваме собственици на собствената си съдба и мисълта за евентуална емоционална зависимост от някого малко или много ни стряска. Въпреки това, когато се влюбим истински, се случва онова, което Евгений Шварц нарича „обикновено чудо”. Вътрешните страхове и подозрения отпадат и ние с цялото си сърце желаем да продължим чувството си на близост и особено единение с партньора. Скрит капан: Важно е егоизмът и страхът от загуба на независимост, които често пречат на истинското сближаване, да не се превърнат в противоположното – невротична свръхзависимост. Любовта в този случай се асоциира с изцеление от душевната болка и самотата и ние сме готови да търпим от партньора всякакви страдания, само защото се боим да не изгубим в негово лице истинския смисъл на живота.

Често забелязвате вашето сходство Да се предскаже коя двойка ще живее дълго и щастливо и коя ще се раздели само след месец, на практика не е възможно. Психолозите обаче все пак отбелязват, че най-често дълбоките хармонични отношения се срещат у партньори, които имат много общи черти. Ако вие го забелязвате често, на прага сте на сериозна връзка. Постоянно си липсвате един на друг Експеримент, проведен под ръководството на психолога Хелън Фишер, позволява да се говори за любовта като биохимичен процес. От гледна точка на химическата реакция състоянието на влюбеност активизира отделите от главния мозък по същия начин, както го правят наркотичните средства, към които бързо се привиква. Скрит капан: Към болезнена фиксация върху партньора води нарушение на механизма на привързаност в детството, когато детето не е получавало достатъчно любов. Ако ви е трудно да прекарвате времето си без партньора и сами не се чувствате пълноценно, спокойно и радостно, а всяка временна раздяла ви вади от релси, става дума за невротична привързаност. А подобна любов едва ли някой ще търпи дълго.