Днес се навършват 99 години от смъртта на Царица Елеонора Българска!

37
Добави коментар
ximko
ximko

Днес се навършват 99 години от смъртта на Царица Елеонора Българска! България трябва завинаги да й е благодарна, защото царицата спасява от разрушение националния ни шедьовър – Боянската църква. Заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска царица Елеонора основава Българския Червения кръст. През ранната есен на 1912 г. избухва Балканската война. Тя със собствените си ръце е избродирала главното знаме на Македоно-одринското опълчение. За сватбен подарък на новата владетелка българският народ събира солидната сума 150 000 лева. Министерският съвет ги предоставя на младоженката и още следващата година тя ги влага в изграждане на санаториума за гръдноболни деца край Варна.

И тъй – до битката за Чаталджа. Главната милосърдна сестра заминава на фронта край Кюстендил. Когато гърците настъпват в Кресненското дефиле и положението изглежда неудържимо, в българския щаб пристига височайша заповед за отстъпление. Болницата на царицата със 170 души ранени трябвало да бъде изоставена на милостта на врага. И тогава – за пръв път в живота си на коронована съпруга – царица Елеонора си позволява да използва правата на своя ранг: заповядва на артилериста полк. Атанасов да й осигури преграден огън, докато ранените бъдат измъкнати от болницата и спасени. После лично поема последствията от гнева на Фердинанд, а също и Военния кръст „За храброст“, IV степен, без мечове. Това отличие тя получава след настоятелното искане на фронтоваците и командирите им.

България винаги ще дължи благодарна памет, дълбока почит и непресекваща признателност.

„П.П.“ С името на царица Елеонора днес е обозначена една къса софийска пресечка , а централна софийска улица е наречена на друга българска владетелка – княгиня Мария-Луиза. Едната е майка на царя, другата е припозната от народа като майката на Отечеството.