Какво представляват антимагнетичните механични часовници

1
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Какво представляват антимагнетичните механични часовници

Сложните механични часовници винаги са били едни от най-крайните механични постижения и чудеса на човека, въпреки че те могат да се считат за архаична и остаряла технология, съдържаща само колела и пружини. Тази черта ги прави, поне до този ден, едни от най-сложните и малки машини, създадени от човека. На външен вид един механизъм изглежда малко простоват, но погледнат отвътре е съвкупност от малки работещи части, което го прави нещо наистина уникално, впечатляващо и сложно. В света на механиката, механичните часовници са може би едни от най-малките творения. Те се състоят от мостове, пружини, много предавки и зъбни колела, и всички тези перфектно подредени елементи, които работят синхронизирано един с друг, се влияят от различни външни сили като температура, атмосферно налягане, гравитация и електромагнитни полета. Един от най-големите виновници за отклонение на механизма от точното време е именно магнитните полета. Те са невидими, не се усещат от човек, но са навсякъде около нас, дори и в морето и планината.
От времето на първият в света механичен ръчен часовник, магнетизмът е проклятието на свеки точен часовник. Ефектът на едно слабо магнитно поле може да отклони иначе перфектно работещият механичен часовник с няколко секунди напред или назад. В днешният технологичен свят магнитни полета има навсякъде – високоговорители, микрофони, настолни или преносими компютри, дори и в мобилните телефони.
Все още е спорно кой е измислил антимагнетичните часовници, но е ясно, че те са се появили в края на 19 век. Един от първите появили се на бял свят антимагнетични механични ръчни часовници са на марката IWC Pilot`s и колекцията Watch Mark XI. През 1950 година се появяват и нови версии на антимагнетични часовници на марките Omega, Rolex и Jaeger-LeCoultre. Това са универсални и ежедневни механични часовници, чиито механизми и компоненти са изградени от слой защитно меко желязо, известно като „клетката на Фарадей”, което обезсилва ефекта на магнетизма и спомага за по-голяма точност на часовника. Днес „клетката на Фарадей” все още се използва в изработката на механични часовници, но в последните години часовникарските материали са се подобрили толкова много, че повечето швейцарски (Swiss Made) механични часовници отговарят на минималните изисквания за антимагнитни стандарти. Механичните часовници от висок клас все още използват технологията на антимагнетизма, тъй като тя ги прави още по-неподатливи на магнетичните полета. Един от най-успешните и антимагнетични механични часовници от висок клас в днешно време, които дори не използват Фарадеевият кафез (Фарадеевата клетка), е часовникът Seamaster Aqua Terra на швейцарската марка Omega, който е непроницаем за магнитните полета – 15,000 Гаус (означаване на единицата за интензитет на магнитно поле). Часовникът Seamaster Aqua Terra е с механизъм калибър 8508, който е изграден изцяло от цветни и благородни метали и издържа дори на по-високи магнетични полета, което го прави изключително точен.

Друга марка, която все още произвежда антимагнитни часовници е небезизвестната марка Rolex. През 1958 година Ролекс въвежда моделът Milgauss (1000 Гаус), който се произвежда и днес, с разликата, че вече има доста иновативни и съвременни подобрения по механизма. Все още швейцарската марка Rolex използва фарадеевият кафез, но и прилага различни подобрения като Parachrom hairsprings. Rolex разработва и патентова нова спирална пружина в син цвят, наречена Parachrom. Тази спирална пружина е изработена от ниобий, цирконий и кислородна сплав, като я прави десет пъти по-малко податлива от външни сътресения и магнитни полета. Цели 5 години са били необходими за проучване и изследване на материалите, за да достигнат до направата на тази спирала, която има 2 патента. Единият патент е за защита на химичния състав на сплавта на пружината, а другия – за синия цвят на самата пружина.

Една друга швейцарска марка часовници, която съвсем скоро поднови въвеждането в произведенията си на антимагнетичната защита е марката Jaeger-LeCoultre. През 2014 година тя подновява в лимитирана серия производството на модела Geophysic 1958, който много прилича по дизайн на своя побратим от 1958 година Geophysic. Моделът Jaeger-LeCoultre Geophysic 1958 е с калибър 898/1, който е антишоков (издържа на сътресения и удари) и все още се използва слой меко желязо, за елиминиране на магнетичните въздействия върху него.
www.chasovnici-bg.com

Google