Едно момче върти най-голямата нелегална банка

22
Добави коментар
desant
desant

Едно момче върти най-голямата нелегална банка

Новината е видяна 10745 пъти

Добавена на: 06.10.2009 10:04
Брой 24 Автор : Севдалина Пенева

 

„Десант“ пита МВР и ДАНС: откъде идват капиталите на 28-годишния Феим Мурадов, които той раздава срещу лихва

 

Феим – новият главатар на лихварите
28-годишният мъж заробил десетки с убийствени лихви, в града се питат откъде семейството му разполага с толкова свободни пари

Само до преди две години най-известният нелегален банкер в Югоизточна България – Лютви Мехмедалиев-Кютука (43 г.) от Айтос, се считаше за недосегаем, заради стабилни връзки с хора от  МВР, прокуратурата и политиката, които често бяха негови клиенти.
 

Какви заеми, бе? Аз самият имам кредити, нямам излишни пари за раздаване, казва  лихварският бос Феим Мурадов, когото открихме в магазина му за авточасти

Сега Кютука е в историята, въпреки че срещу него няма нито една осъдителна присъда. Причината – името му стана публично известно след поредица публикации на журналист от „Десант“ и на разкритията на СКАТ ТВ. Покровителите му са намерили достоен наследник –  новата глава на лихварската мафия е племеникът на Мехмедалиев – Феим Юсрефов Мурадов, на 28 години. За разлика от вуйчо си, той не разчита на силова разправа с длъжниците си (сред които има безследно изчезнали, намерили смъртта си при неизяснени обстоятелства и един самоубил се). Методите му са рафинирани и законово изпипани.  Но има само едно съмнително обстоятелство –  всички сделки са изповядани пред един нотариус – Бисер Демирев от Айтос. В кантората му на улица „Станционна“ №56, в центъра на града, са погубени десетки души, а Феим се е сдобил с няколко апартамента на атрактивни места в града, със заведения и кафенета в различни населени места. За рекордния срок от 10 месеца Феим е успял да вдигне луксозен палат, заедно с автомивка и магазин за авточасти на изхода на Айтос, в посока Руен.
Независимо от огромните харчове, на младия Феим Мурадов му оставали достатъчно средства, за да отпуска тлъсти заеми. Сумите варират от 2 000 до 120 000 лева, като на мястото на кредотира понякога са се подписвали съпругата му Йълдъз, баща му Юсреф и негова родственица Юмюгюл. „Възможно е да има клиенти и за много по-високи суми, но за тях нямаме конкретни доказателства, парите явно идват отвън“, каза анонимен източник.
Феим и роднините му са бушончета в края на престъпна верига.
Откъде семейство Мурадови се сдобива със солидните финансови постъпления, които завърта под формата на „безлихвени“ заеми (така пише в разписките, с които разполагаме, но всъщност иде реч за загробващи условия), в града витаят само догадки. Основната версия се свързва с внос на капитали от съседна Турция.
Името, което най-често се споменава, наред с това на Феим е Бисер Демирев – нотариусът, който вчера (четвъртък) трябваше да бъде доведен принудително в съда като свидетел по друго дело, пак за имотни измами. (За да попречи на наш екип да влезе в съдебната сграда на 1 октомври, Демирев превантивно изпрати писмо до Областна дирекция на МВР, в което помоли полицията да сплаши автора на този материал. Подобни нелепи искания , като за физическа охрана, която да го пази от журналисти, са били отправени и до Районния съд в Айтос, научихме официално от Областната дирекция на МВР, б.а.)
Каква е ролята на Бисер Демирев в лихварските далавери и защо нотариусът лично е притискал длъжниците на Феим да погасяват вноските си, защо една жена остана на улицата и как семейството й бе измамено, през колко купувачи мина сделката за четиристайния им апартамент в центъра на Айтос само за 10 дни, отговорите очаквайте в следващия брой на „Десант“.

  Вашите коментари »