Вреден ли е климатикът за здравете?

3
341
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

 „Климатикът е вреден“, „Климатикът причинява алергии“, „От климатика може да се разболееш“, „Климатикът причинява легионерска болест“, „Климатикът не се препоръчва при деца“ … и още много подобни заглавия все в този негативен дух.

 

 

На какво се дължи всичко това? На пълна липса на информация и неправилна употреба на климатика? Защо?

В публикацията днес ще развенчаем няколко от най-често срещаните митове свързани с употребата на климатика. Данни потвърдени от експерти и медици. След внимателно проучване набелязахме няколко основни точки, според които масово хората смятат, че климатиците са вредни за здравето. За съжаление не може да спрем вълната от фалшива информация в интернет, но се надяваме, че тези, които наистина се интересуват от това няма да повярват на първата информация със скандално заглавие, а ще вложат малко усилие да получат компетентно мнение по въпроса – наистина ли имаме повод за притеснение, когато използваме климатик?

 

Започваме с мит №1 – Климатикът е развъдник на микроби, бактерии, вируси, причинява алергии и като цяло е много вреден за дихателната система.

Всъщност даже е точно обратното. Климатиците в днешно време са доста напред от технологична гледна точка. Абсолютно всеки модел е снабден с един или друг вид филтрираща система, която задържа и неутрализира вирусите и бактериите. Според проучване не френски специалисти усложненията след операции и болнични манипулации са спаднали драстично именно на филтриращата система и ниските температури, които се държат операционните зали по време на операции. Това потвърждава и доцент Марчев – специалист по вътрешни болести и кардиология. До преди години специалната технология на плазма филтъра беше запазена именно за болничните заведения. Повече за плазма филтъра може да прочетете тук. Днес обаче съвсем спокойно може да си вземете климати с подобен филтър и за дома Ви. Той Ви гарантира унищожаване на 99,99% от бактериите, вирусите, алергените във въздуха. Като най-хубавото е, че вече е толкова достъпен, че може да се намери и при климатици с ценови клас 1900 лева. А другият му голям плюс е това, че не се налага да го подменяте и на практика е вечен.

 

Но от къде всъщност е тръгнал този мит, щом на практика изобщо не е верен. Както вече споменахме с напредването на технологиите много неща се промениха при климатиците и като цяло това е останало негативно мнение в хората от зората на климатичната техника. Друго често изтъквано като недостатък нещо свързано с филтъра на климатика е това, че трябва да се почиства. Странно е, че това се смята за недостатък при положение, че почистването се свързва със всеки един електроуред или отоплителна инсталация. А почистването на филтъра на климатика не отнема повече от 5 мин. като се препоръчва да се прави 1 път в месеца.

 

Бактериите са и една от основните причини поради която много млади майки се отказват от възможността прецизно да контролират климата в стаята на своето дете и предпочитат да се отопляват на дърва или да се разхлаждат чрез отваряне на прозореца. Праховото ниво при употреба на климатик е изключително ниско. Климатика действа филтриращо на въздуха и всъщност той го пречиства от всичко „лошо“ което се съдържа в него, в това число и едри прахови частици и животински косми. Докато нивата на прах от отопление на твърдо гориво е в пъти по-високи, същото се отнася и за отварянето на прозорците, освен ако не живеете в планината.

Чували ли сте за „легионерската болест“, ако сте правили проучване някъде със сигурност ви е излязла информация за тази болест от 70-те години. Много се спекулира с болести, но истината е, че това няма как да се случи в домашна обстановка и с домашния Ви климатик. Легионерската болест е открита през лятото на 1976 г., когато възникват много случаи на пневмония по време на среща на ветерани от Американския легион във Филаделфия. В началото на 1977 г. е идентифициран причинителят на болестта, впоследствие наречен Legionella. Появата на легионерска болест се приема с повишено внимание, въпреки че протича по-скоро като изолирани единични случаи и не се свързва с някакви мащабни инфекциозни взривове. За какво става въпрос всъщност Легионелите са широко разпространени във външната среда – водата и тинята на природните водоизточници, като реки, езера и други водоеми, където се размножават при температура 20-45°C, паразитирайки в свободно живеещи амеби и цилиати (над 1000 легионели в една амеба). При температура под 20°C размножаването спира, но са жизнено способни. Казано на кратко може да се получи при запазване на влага във вътрешното тяло – на практика обаче на пазара почти няма климатик, който няма функция за самопочистване на вътрешното тяло, която го изсушава, като по този начин не остава влага и тази болест няма как да бъде развита.

 

Какво се оказва накрая? Климатикът не само не е разпространител на болести, но и помага при алергии. Отново според доцент Марчев климатикът има изключително благоприятно действие при алергии, защото намалява с пъти симптомите при сенна хрема. Така че всъщност този мит е на 100% развенчан.

 

Мит № 2 – Фреонът е много, много вреден.

Както вече споменахме няколко пъти климатикът е изминал дълъг път от създаването си. Първоначално се е използвал течен амоняк, но не само при климатиците, но и при хладилниците. Всъщност знаете ли това? Да, в хладилника Ви също има фреон! Бихте ли се отказали от него? Но да се върнем на климатика, днес масово използвания фреон е R410A, като във все повече модели се използва сравнително новият фреон R32, който няма никакво вредно влияние не само върху човека, но и върху природата. Така че няма повод за притеснение, когато става въпрос за хладилния газ, с който работи климатикът Ви. Дори и да се стигне до теч на фреон той е изцяло във външното тяло и няма как да попадне във стаята. И този мит е напълно развенчан!

 

 

Мит №3 – Климатиците са шумни и излъчват вредни вибрации.

Тук дори може да Ви кажем от къде точно произхожда този мит – едно време, когато климатиците бяха само конвенционални всеки се оплакваше колко са шумни. Но защо? Принципът на работа на конвенционалния климатик няма нищо общо с модерната инверторна технология. Конвенционалният климатик включва и изключва, а когато работи на 100% за да достигне до зададената температура. Което значи, че ако лятото го пуснете да 18 градуса, ще духа и ще се тресе с часове на 100% мощност. Каква е разликата с инвертора. При него компресора работи с различна мощност в зависимост от това на каква програма е. Честно казано освен ако не го „набичите“ на някакви изключително високи или ниски градуси няма изобщо да работи с пълния си капацитет. Това го прави в пъти по тих. В момента има модели с шум от външните тела само 45 dB. Което е по-тихо от библиотека. Отделно, че се предлагат тампони, които се поставят на външното тяло и допълнително обират вибрациите. Така че и този мит не е оправдан и нямате повод за притеснения.

 

 

Мит №4 – Климатикът прави течение, от него ще настина, духа много студено и мога да получа плеврит.

Нали знаете, че това как и колко ще духа климатикът Ви зависи само и единствено от вас. От прочетените мнения по форумите останахме с впечатление, че явно никой не се е запознал с в ръководството за употреба на климатика си. Нормално е когато ти е студено да не държиш климатика на 18 градуса, когато на вън е 45. С каквото и да се охлаждаш такава температурна разлика не е добра за здравето. Според доктор Ангелова „хората подценяват климатика, за това и се разболяват“. Днешните климатици са снабдени с толкова много екстри, че това да доведе до настинка е на практика грешка на човека, който го е настройвал не са самият климатик. Същото се отнася и за родителите, които се притесняват да купят климатик за детската стая защото детето ще настине. Ако се спазват изискванията за монтаж и се зададе режим със слаб вентилатор, а температурата не е драстично по-ниска/по-висока от външната се оказва, че климатикът е един от най-добрите отоплителни уреди за детски стаи. Тук може да прочетете за препоръчителните настройки на климатика през летния и зимния сезон. Няма как отново да не споменем напредъка в технологично отношение когато става въпрос за разпределение на въздуха в стаята. Всички модерни климатици са снабдени със специално 3D разпределение на въздуха, казано по-друг начин климатикът не „духа“ въздухът се рее в стаята без да създава течение. С друга често срещана екстра за следене на хората в стаята въздушната струя така се насочва че никога да не попада директно върху хората в стаята. Така че и този мит е развенчан и нямате повод за притеснение.

 

 

Мит №5 – Климатикът изсушава въздуха.

Тук няма какво да кажем, освен да потвърдим този мит, но тук трябва да се добави това, че няма отоплителен уред, който да не изсушава въздуха. За щастие развитието на технологиите, за което говорим през цялото време се е насочило точно в тази насока. Ururu Sarara от Daikin е единственият климатик (за момента) който вкарва в стаята свеж въздух, благодарение на допълнителна тръба, която е свързана с външното тяло и филтрира външния въздух. Друг модел, който се старае да „освежи“ въздуха е Daisekai, който има функция за запазване на 1000 пъти повече влага в отрицателно заредените йони. Така въздуха не се изсушава, а йоните действат положително на здравословното състояние на хората. Така че макар, че този мит на практика е потвърден виждаме как технологично гигантите в областа на климатичната техника намират решение дори и на този проблем. А ако Вие имате проблем със сухия въздух през зимата без значение дали се отоплявате с климатик или с нещо друго винаги може да си вземете овлажнител за въздух или пък да държите открит съд пълен с вода някъде из стаята.

 

 

Това бяха топ 5 на най-разпространените митове свързани с климатиците. Без да преувеличаваме всички те бяха разбити. Ако все още се колебаете ще добавим само, че на пазара няма подобна алтернатива, която едновременно да може да Ви топли и охлажда.