Нахут семена – италиански сорт с изключително високо качество (страгали, леблебия)

1
310
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 100 гр. семена на Нахут (страгали, леблебия) има в опаковка.
Норма за сеитба: От 10 до 14 килограма семенца за декар.
Реколта: –
Период на сеитба: Февруари – май.
Период на разсаждане: –
Схема на отглеждане: Директно се сее, в черноземна почва, сухоустойчиво растение, препоръчително наторяване.
Вегетация: От 120 до 150 дена.
Характеристики на плода: Големи шушулки, с 3 до 4 зърна в нея, наситен аромат и перфектни вкусови качества.

Semenata.Shop ще представи на любителите на домашно направения хумус семена на Нахут. Едно много популярно и разпространено в нашата страна растение, култивирано в малките населени места в страната – масово. Среща се още с имената леблебия или страгали.

Въпреки, че е леко позабравено, растението бива отглеждано до ден днешен, заради идеалните си вкусови и полезни качества.

Често нахутът се ползва в кухнята на хората, отдали се на здравословното хранене. Вегетарианците, веганите, активно спортуващите са част от многобройните ползватели на нахута. Здравословните ползи на нахута са многобройни, така че, ако имате интерес да се запознаете с него, тук може да научите повече за нахута.

На първо време нека кажем, че семенцата са с италиански произход. Сортът се характеризира като средно-ранен, растенията стигат до 40 – 60 сантиметра. Сортът е известен с високата си продуктивност, като шушулките по растенията се оформят като средни по размер. В самите шушулки се образуват 3 до 4 зрънца, които всъщност се берат преди да достигнат пълната си зрялост.

Листната част и стеблата се изсушават, после се ползват като фураж, който  хапват животните.

Зрънцата на нахута бихте могли да хапвате в сварен или изпечен вид. Суровият нахут също може да хапвате спокойно. Бихте могли да ползвате зрънцата в разнообразни салати. Ако харесвате леща, грах, соя или зрънцата на зелен фасул, удачно бихте могли да ги заместите именно с нахут.

От нахутените зрънца дори бихте могли да направите брашно.

Нахутът е една от традиционните съставки в арабските ястия. Популярния „хумус“ се приготвя точно от нахут. Сварява се, блиндирате, добавяте билки, чесън, овкусявате и готово.

Превъзходството на нахута спрямо бобовите зеленчукови растения е в богатството на аминокисилините и витаминозните съставки, също и белтъчини. Силно протеиново растение е нахутът, това го прави добър заместител на месни съставки в храната.

Именно това е и една от причините да влиза често в менюто на вегетарианците и веганите.

Въглехидратите, от друга страна, са също в изобилие, така че хората, желаещи да свалят килограми трябва да се ограничават при консумирането на нахут.

Културата е лесна за отглеждане. Избира се не само заради всички свои здравословни вещества, но и защото е сухоустойчива и издържлива на студ. Температурата, като минимум, която е нужна за изникване на семенцата, е 5 градуса.

Семенцата на нахута засявайте от февруарските дни до пролетния май. Дълбочината в земята, в която поставяте семенцата, спазете от 5 до 7 сантиметра.

При направата на редовете за засяване на семенцата, оставяте от ред до следващ – 40 до 50 сантиметра, от семенце до следващо – 5 сантиметра. Спазвайки тази схема, ще осигурите достатъчно добри условия за израстване и развитие на младите растения.