Държавата иска да влезе в ЧЕЗ-България, политическото напрежение не спада

2
385
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снмика bTV

Държавата поиска да влезе в сделката с ЧЕЗ. За обрат стана ясно след среща на премиера с кандидат-купувача на енергото в Западна България Гинка Връбакова и дружеството й „Инерком”.

Върбакова дойде в Министерския съвет сама. И лаконична. Срещата й с Борисов продължи близо час – време, в което двамата се запознават и вземат решение Върбакова да замине за Чехия, за да договаря участие на държавата в сделката.

„Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием. Склонна съм да допуснем участие на държавата”, обясни тя.

България иска най-малко контролен дял от активите на ЧЕЗ у нас, уточни финансовият министър Владислав Горанов: „Ако чешката страна се съгласи, продавачите се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета, било през частно придобиване, в смисъл през някои от енергийните компании да влезе в подобна сделка”.

И днес от „Инерком“ казаха, че финансирането за покупката на енергото е от международни банки. Късно снощи българският премиер разговарял по телефона с чешкия си колега, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Според него, Борисов е искал съдействие, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на електроразпределителното дружество в страната ни.

Но чешкият премиер е обърнал внимание, че договорите вече са били подписани.

Реакцията на опозицията

По-рано днес след среща с посланика на Чехия у нас н.пр. Душан Щраух лидерът на БСП съобщи, че от партията й внасят колективен иск в съда за спиране на сделката за ЧЕЗ.

Чешкият дипломат показа писмо с въпроси от Нинова до правителството му. Сред тях са – спазено ли е чешкото законодателство при прехвърлянето на компанията и дали ЧЕЗ е изпълнила задължението си по договор да предупреди властта у нас преди продажбата.

 „Енергийната ни сигурност и националната ни сигурност са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер нещо, абсолютно недопустимо за европейска държава”, каза Нинова.

Хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации, заяви и президентът Румен Радев.

Кулминацията

На изслушване пред парламентарните комисии по енергетика и по национална сигурност Върбакова дойде с финансовия си екип. Тя се оплака от политически натиск, заплаши, че ще съди всички, които злоупотребяват с името й и директно нападна Корнелия Нинова: „От лидера на една политическа партия беше зададен въпроса как Гинка от Пазарджик може да си купи ЧЕЗ. Мога ли и аз да върна въпрос: А как може дама от село Крушовица на 28 години да си купи „Техноимпекс”?

Румен Гечев от левицата призова Върбакова „да не обижда народен представител”, а самата Нинова отново заяви: „3 млн. българи трябва да стоим и да чакаме благоговението на Гинка Върбакова да си прехвърли ли акциите и да се поддаде на политическия шантаж или не“.

Тя отново обвини Българската банка за развитие, че тайно финансира сделката. Директорът на ББР Стоян Мавродиев категорично отрече и насочи гнева си към ръководството на ЧЕЗ в Чехия: „Не сме издавали никакви писма и кореспонденции с ЧЕЗ. Няма внесено искане за финансиране от нас от страна на „Инерком”. Изненадан съм от непрофесионализма на ЧЕЗ, който разглежда един купувач без да е проверил дали тази компания има осигурено финансиране или да провери дали тази фирма има банкова гаранция“.

От ДАНС пък заявиха, че през годините са проверявали всички потенциални купувачи на ЧЕЗ.