Ето на кои астрономически явления ще станем свидетели до края на 2018 година

1
161
Добави коментар

Както всяка година, и тази ще имаме поводи да погледнем към небето. За някои от явленията ще имаме нужда от помощни средства, като телескоп или бинокъл, а други ще можем да наблюдаваме с невъоръжено око. Вижте какво ни очаква до края на 2018 година:

Метеорен поток Ета Аквариди
Максимумът на метеорния поток ще бъде в нощта на 5 срещу 6 май. Очаква се да падат между 40 и 60 метеора на час.

Юпитер ще е най-близо до Земята
Най-голямата планета в Слънчевата система ще бъде в опозиция на 9 май. Това означава, че тогава ще е най-близо до Земята и ще може да се вижда ясно. Това е най-подходящото време за заснемане на планетата и луните и.

Лятно слънцестоене
То ще настъпи на 21 юни. Това ще бъде първият летен ден за всички жители на Северното полукълбо и първият зимен ден за тези в южното полукълбо.

Сатурн ще е най-близо до Земята
На 27 юни, Сатурн ще бъде в опозиция. Планетата, известна с красивите си пръстени, ще бъде най-близо до Земята, като лицето и ще бъде напълно осветено от Слънцето. Всички фотографи и любители ще имат възможността да направят уникални снимки.

Максималната източна елонгация на Меркурий
На 12 юли, Меркурий ще достигне максималната си източна елонгация, което означава, че ще бъде в най-високата си точка над хоризонта на нощното небе. Това е най-доброто време за наблюдение на планетата. Потърсете Меркурий ниско в западното небе, непосредствено след залез.

Пълно лунно затъмнение
На 27 юли ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение, при което Луната постепенно ще потъмнее, а след това ще придобие ръждив или кървавочервен цвят. Затъмнението ще може да се наблюдава от по-голямата част на Европа, Африка, Западна и Централна Азия, Индийския океан и Западна Австралия.

Марс в опозиция
На 27 юли, Марс ще бъде в опозиция, тоест ще бъде най-близо до Земята. Червената планета ще бъде най-ярка от всяко друго време на годината и ще се вижда през цялата нощ. Пригответе фотоапаратите.

Метеорен поток Делта-Аквариди
28-29 юли. Тогава ще бъде максимумът на метеорния поток, когато се очакват около 20 метеора на час. За жалост, почти пълната луна ще бъде проблем, блокирайки почти всички, освен най-ярките метеори. Все пак, ако имате възможност, потърсете възможно най-тъмното място, извън града, и се отдайте на красотата на нощното небе.

Частично слънчево затъмнение
На 11 август, жителите на Североизточна Канада, Гренландия, крайните части на Северна Европа и Северна и Източна Азия ще могат да наблюдават частично слънчево затъмнение. Най-добре ще се вижда в северната част на Русия.

Метеорен поток Персеиди
Пикът на метеорния поток Персеиди ще бъде на 12-13 август. Персеиди е най-известният метеоритен дъжд, защото метеорите са много ярки и с дълга опашка. Очакват се до 60 метеора на час.

Максимална източна елонгация на Венера
На 17 август ще бъде максималната елонгация на Венера, което означава, че ще можем да видим планетата в цялата и красота. Потърсете най-ярката планета в западното небе, след залез.

Максимална западна елонгация на Меркурий
На 26 август, планетата ще се намира в най-високата си точка над хоризонта, в сутрешното небе. Потърсете планетата ниско в източното небе, точно преди изгрев слънце.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ, КАТО ХАРЕСАТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

Нептун ще бъде най-близо до Земята
Това ще се случи на 7 септември. Тогава Нептун ще бъде в опозиция и лицето му ще бъде осветено от Слънцето. Планетата ще бъде най-ярка, от всяко друго време през годината. Въпреки че ще бъде най-близо до Земята, заради екстремната дистанция, ще можем да наблюдаваме планетата само като малка синя точка.

Есенно равноденствие
То ще настъпи на 23 септември. Това ще бъде първият есенен ден в Северното полукълбо и първият пролетен в Южното полукълбо.

Метеорен поток Дракониди
Пикът на метеоритния поток Дракониди ще бъде на 8 октомври. Ще могат да се наблюдават около 10 метеора на час. Различава се с това, че трябва да се наблюдава малко след залез, а не късно вечерта, както е при останалите.

Метеоритен поток Ориониди
Пикът на метеоритния дъжд ще бъде на 21 срещу 22 октомври. Очакват се до 20 метеора на час. Метеоритите са частици останали от Халеевата комета, известна с това, че е наблюдавана от древни времена. Въпреки че ще има почти пълна луна, Орионидите имат склонност да са доста ярки, така че това няма да пречи на зрелищното шоу.

Уран ще бъде в опозиция
Това ще се случи на 23 октомври. Тогава Уран ще бъде най-близо до Земята. Поради огромното разстояние, ще можем да наблюдаваме Уран, като малка синьо-зелена точка. Разбира се, освен ако не разполагате с мощен телескоп.

Метеоритен поток Тауриди
Ще може да се наблюдава на 5 срещу 6 ноември. Метеоритният поток е незначителен със своите от 5 до 10 метеора на час.

Максимална източна елонгация на Меркурий
Това ще се случи на 6 ноември. Меркурий ще достигне максималната си източна елонгация, което означава, че ще бъде в най-високата си точка над хоризонта на нощното небе. Това е най-доброто време за наблюдение на планетата. Потърсете Меркурий ниско в западното небе, непосредствено след залез.

Метеоритен поток Леониди
Пикът на метеоритния поток ще бъде на 17 срещу 18 ноември. Леонидите са среден поток, като падат до 15 метеора на час. Този метеоритен дъжд е уникален с това, че има циклоничен пик на всеки 33 години, когато могат да се наблюдават стотици метеори за час. Последният такъв пик беше през 2001 г.

Метеоритен поток Джеминиди
На 13 срещу 14 декември ще станем свидетели на невероятно шоу. Въпреки че всички хора са чували за Персеидите, всъщност Джеминидите са върхът на метеоритните дъждове. Това е най-добрият метеоритен дъжд, с до 120 многоцветни метеора на час.

Максимална западна елонгация на Меркурий
Тя ще се случи на 15 декември.

Зимно слънцестоене
Зимното слънцестоене ще настъпи на 21 декември. Това ще бъде първият зимен ден в Северното полукълбо и първия летен в Южното полукълбо.

Метеоритен поток Урсиди
Пикът на метеоритния поток Урсиди ще бъде на 21 срещу 22 декември. Това е незначителен метеорен поток, с от 5 до 10 метеора на час. Отблясъците на пълната луна ще скрият и малкото метеорити, но ако имате късмет ще можете да видите най-ярките от тях.

С метеоритния поток Урсиди ще завърши астрономическият календар за 2018 година.

Сетланс,
Последвайте ни във Фейсбук

Източник:
http://www.seasky.org/astronomy/astronomy-calendar-2018.html