Пещерното бижу „Добростански бисер“

1
130
Добави коментар

От сутринта денят бе слънчев и ясен. Предвещаваше хубави моменти. Бях попаднала на информация в онлайн пространството, че в почивния „Ден на труда“ (1-ви май) в 9:30 ч. на паркинга на хотел „Асеновец“ ще има осигурен транспорт за хората, които желаят да се качат и да посетят пещерата. Заедно с приятеля ми и сестра ми бяхме там още в 9:00 ч. Автобусът дойде към 9:15 ч., но се оказа, че бил специално за хористите, които трябва да пеят горе и за още една група хора. Няколко от гражданите се наложи да си тръгнат. Останалите пътувахме прави, но в крайна сметка пристигнахме живи и здрави. 🙂 

Малко информация за селото Добростан. То се намира на 28 км от Асеновград. В него има параклиси и много красива църква с дълголетна история. В последните години с. Добростан е популярно място, където се развива екстремния спорт – парапланеризъм. Много ентусиасти се възползват от склоновете и благоприятните въздушни течения, за да се насладят на приключението и адреналина от този вид спорт, а през юни месец т. г. се организира „Фестивал на екстремните спортове“ (датите са 30-ти юни – 1-ви юли). Селото е част е от биосферния резерват на Родопите „Червената стена“, който обхваща още с. Бачково и община Лъки. Има няколко основни туристически пътеки, преминаващи през резервата и те са:

1) Бачковски манастир – м. „Клувията“ – х. „Марциганица“. Дължина 2470 м, времетраене около 3 часа. Маркирана е в жълт цвят.

2) х. „Марциганица“ – пещера „Добростански бисер“ – м. „Радославица“. Дълга е 1950 м и се изминава за 1 час и 30 минути. Обозначена е в зелен цвят. 

3) х. „Марциганица“ – параклис „Св. Св. Петър и Павел“. Дължина 630 м и време за преминаване около 30 минути. Обозначена пътека с жълт цвят. 

4) х. „Марциганица“ – м. „Превала“ – м. „Гьолчето“ – м. „Радославица“ – м. „Сливову“. Дължина 2760 м и необходимо време приблизително 2 часа. Маркирана е със зелен цвят. 

5) х. „Марциганица“ – връх „Червената стена“ – х. „Безово“. Дължина 4250 м и време за изминаване приблизително 3 часа. Обозначена е в червен цвят. 

6) с. Бачково – Телевизионна кула – м. „Гонда вода“. Дължина 2380 м. Изминава се за около 1 час и 30 минути, като е маркирана в червен цвят. 

Рибарник „Тунела“, с. Бачково – водопад „Сливодолско падало“. Дължина 1810 м. Преминава се за около 1 час и 30 минути. Маркирана пътека със син цвят. 

Местността покрай селото е кръстена „Усойката“ и е защитена от 2003 г.  В добростанския масив, който е карстов, се срещат изключително редки находища на над 200-годишен черен бор. В околността има богато разнообразие както на редки растения, така и на редки животински видове – хищните птици – сокол-скитник и скалният орел. В територията са забранени всякакви видове дейности освен преминаването на туристи по маркираните маршрути. 

Пътят нагоре бе много живописен с красиви гледки от величествените Родопи. Към 10:40 ч. автобусът ни остави на около 1 км от х. „Марциганица“. Видях на табели, че от този разклон може да се достигне също до връх „Червената стена“, параклис „Св. Св. Петър и Павел“, х. „Безово“, х. „Пашалийца“.  Хижа „Марциганица“ преди се е ползвала за отдих и туризъм, а сега очаква своя нов купувач, като би било доста добре занапред да има къде да се отсяда в този район. Около хижата има обособен малък паркинг, до който може да се достигне с кола.  Към 11:10 ч. се посъбраха доста хора. Там се срещнахме и с братовчедка ми и заедно се отправихме към самата пещера.

Пещера „Добростански бисер“ се намира на 600 м западно от х. „Марциганица“ и на 5 км югозападно от селото. По пътеката се разкриват невероятно красиви гледки към Западни Родопи. Вижда се също и сърцевинната част на резервата, която е най-защитена и най-дива. Оттам минава р. Мостовска Сушица, а в далечината се вижда панорамният връх „Попа“ (1317 м). В 11:30 ч. бяхме на местоположението, където празненството беше започнало. Известната народна певица Севджан Рамадан заедно с гайдарите от формация „Родопчани“ поздравиха всички присъстващи с няколко народни песни, а след това кметът на Община Асеновград изнесе тържествена реч по случай откриването на обновения и социализиран туристически обект.

Поради големия наплив от хора се наложи да почакаме около 30 – 40 минути, докато влезнем. Допускаха се групи от по 10 човека, а след като излезнат – следващи. Дочакахме спокойно и ето, че дойде и нашият ред. За първи път пещерата е била проучвана от експедиция през 1963 г. Била е благоустроена и са я посещавали туристи. Известна е с името „Ахметьова дупка“. С течение на годините е била разграбена и съответно затворена. Днес пещерата има нов стопанин в лицето на Община Асеновград – ОП „Туризъм“, който се е постарал да я възстанови изцяло и да я превърне в модерен туристически център или иначе казано „най-ценният бисер“ сред бижутата на родопските пещери. Общата ѝ дължина е 44м, а дълбочината е 14 м. Входът ѝ е отвесен и има леко стръмни, но обезопасени стъпала – трябва да се слиза внимателно. На дъното се намира голямата зала, която е с размери 40 м дължина, 11 м ширина и 4 м височина.

Срещат се синтрови езерца, в които с течение на стотици години се образува по един пещерен бисер. От дясно има малък отвор, който се оприличава на комин. В самата пещера не се наблюдават странични разклонения, но в нея има и от трите вида пещерни образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. В добростанския масив има общо около 250 пещери, като само в три от тях има прилепни колонии – „Иванова вода“, „Гаргина дупка“ и „Добростански бисер“. Те обитават пещерите през зимния период. Именно за да не се смущава техният зимен сън, пещерата се затваря за 6 месеца от септември и ще отвори отново през март.

„Добростански бисер“ ще бъде отворена от петък до неделя – 09:00 ч. – 18:00 ч. През останалите дни може да се отваря за групи, които са от поне 20 души и са направили предварително запитване към стопаните. Входната такса за лица над 18 г. е 5лв., а за ученици, студенти и пенсионери е 4лв. Предлага се и семеен билет – 12лв. При група над 8 човека таксата е 4лв. Ако желаете беседа, тя ще ви струва 10лв. (обикновена) и 12лв.(специализирана). Беседа на английски език е също на цена от 12лв.

На връщане слезнахме заедно с братовчедка ми, та не се наложи отново да се „тътрим“ с автобуса. Насладихме се изцяло на гледките и пейзажите, които се разкриваха пред нас. Така премина нашият почивен и празничен ден, а пещерата очаква своите посетители. ❤️

До скоро, Маги