Вадят по 20 кърлежа на ден в „Пирогов“. Очаква се пик на ухапвания през май и юни

1
109
Добави коментар

От април досега около 150 се случаите на хора, които са потърсили лекарска помощ, за да извадят забит в тялото им кърлеж. Това обясни дежурният екип на спешната болница „Н. И. Пирогов“ пред „Монитор“.

Средно на ден минават по 10-20 пациенти, като повече от тях идват, след като не са успели да извадят кърлежа и той се е скъсал. Те опитват сами, но не всеки умее. Кърлежите се късат и пациентите идват с останали части от тялото на паразита, тъй като не са успели да го извадят целия, допълниха от екипа.

Докторите обясниха, че за ваденето на впитите животинки най-много помага йод-бензина, тъй като той ги успива и по този начин те се вадят по-лесно. Припомниха, че олиото вече не се практикува, защото то задушава кърлежа и той може да повърне. Ако това се случи и той е заразен, същото ще се случи и с този човек, който е ухапан.

На някои от пациентите се дава и антибиотик (зинат). До това се стига, ако мястото, където е забит кърлежът, е по-зачервено, приблизително колкото големината на една стотинка. Това се прави и ако животното е престояло повече от 2-3 дни. Освен, че се дава антибиотик, екипите съветват ухапаното място да се наблюдава.

Ако получат по-голямо зачервяване, е най-добре пациентите да се насочат към инфекциозна болница. Също така след 15 дни при желание те могат да си направят и кръвна проба. Ако кърлежът е цял, всеки, който иска, може да го занесе и в Института за заразни и паразитни болести за изследване.

От дежурния екип обясниха още, че предстои пик на случаи от ухапани от кърлежи. Според тях през май и юни, дори и юли засегнатите от паразитните твари ще бъдат повече. Те припомниха, че е имало и по 100 случая на месец през предните години, но все още не могат да преценят колко ще са това лято. От екипа успокоиха хората, тъй като София не е в регион с бум на кърлежи, и уточниха, че случаите са 1:1000,но все пак няма как да се обезпаразитят всички площи.

Екипи обработват зелените площи на София срещу кърлежи и ларви на комари край водните обекти. Те работят от началото на април от 5.00 часа до 10.00 часа при подходящи метеорологични условия при сухо време. Под контрола на районните кметове се коси в квартални градинки и в междублоковите пространства.