Неподозираните лечебни ползи от хряна

2
280
Добави коментар
teokostov
teokostov

Свежите корени на хряна съдържат до 28% сухо вещество, 5.3% белтъци, 5.6% захари (глюкоза и захароза), 3-4% целулоза, мазнини, етерично масло, микроелементи, витамини и др. В листата се съдържат витамин С и фолиева киселина. Етеричното масло от хрян има бледожърт цвят, силно лютив вкус, остра и проникваща миризма. Основната съставна част на хряновото масло са гликозидите, в които най-голямо е съдържанието на синигрин. При нарушаване целостта на клетките, например при стриване или нарязване на корена, се освобождава ензимът мирозиназа, които разграждат синегрина до алилизотиоцианат – горчично масло, носителят на лютивите качества на хряна. Любопитното е, че ненарязан, хрянът не излъчва миризма.

Хрянът (Armoracia rusticana) е билка с много лечебни качества, в стара Бавария го наричат още „морска ряпа”. Когато се хапва, оказва силно стимулиращ организма ефект. Когато се прилага външно под някаква форма ( компреси и др.) има свойството да изкарва кръвта на повърхността на кожата.

Финландската народна медицина използва именно това качество на хряна, за да помогне приглавоболие. Настържете суров хрян и го завийте в марля или тънка кърпа. Поставете компреси на челото или на всяка вежда поотделно, както и на врата.Закрепете ги с бинт и ги оставете, докато почувствате облекчение.

Хрянът от столетия има репутацията на билка, която се справя с всякакви проблеми при уриниране. Навремето селските лечители са го препоръчвали в различни комбинации: когато е настърган и смесен с мазнина, той бил изяждан с лъжица и хляб, тъй като е много лютив. Друга рецепта препоръчва да се свари чист корен от хрян и да се сипе в голяма бирена чаша. Да се пие, докато течността е още топла. Изпийте цялата чаша наведнъж.

В Алпите приготвят следната рецепта: Вземат се 4 суп.л. прясно настърган хрян и се накисват в 500 мл. 5-процентов ябълков оцет и добре се разбърква. Отделно, в 500 мл. преварена вода се разтварят 20 гр. глюкоза. След като изстине се добавя към първата смес и се разбъркват хубаво. Течността се изсипва в бутилка и се съхранява в хладилник. При проблеми с уринирането и пикочния мехур се пие по 3-4 суп.л дневно в продължение на 7 дни. Ако нямате подобрение, то се прави пауза от 7 дни, и се повтаря отново. Проследете оплакванията си, и при продължаващо неразположение се консултирайте с лекар.

Подправката се използва и при зъбобол и проблеми с венците. Отрежете от корените на хрян парченце с дебелина 3 см и го обелете от кората. Настържете възможно най-ситно. Цялото количество се изсипва върху тензухена кърпа и се слага външно върху бузата, откъм страната на зъбната болка. Държи се най-много 5 минути, тъй като хрянът има силно активни вещества, които могат да зачервят и възпалят кожата на лицето.

Хрянът е използван както във фитотерапията, така и в кулинарията. Когато стане дума за него, мнозина веднага си спомнят как при хапване в сурово състояние, очите им се напълват с сълзи от силните етерични вещества, които се съдържат в хряна. Това обаче не трябва да ни тревожи, ако решим да го използваме като козметика, смята австрийският билкар свещеник Беденикт. Той съветва как да си направим лосион от оцет с хрян за поддържане на кожата.  50 гр. настърган на ситно хрян се поставя в добре затварящ се буркан и се залива с 1 литър 5- процентов ябълков оцет, и се оставя да кисне 8 дни. Бурканът трябва да се държи на стайна температура. След това се прецежда и се държи на тъмно място. Вземат се 3 суп.л. от оцета и се разреждат с 125 мл. умерено топла вода. Процедурите се правят сутрин и вечер. С памучен тампон се потапя в разредения разтвор и се втрива в лицето. Лосионът е подходящ при лунички, акне и черни точки (комедони).При проблеми с пикочните пътища, които са от най-различен характер се препоръчва още да се правят външни компреси с хрян. Вземете 2 пълни суп.л. прясно настърган хрян и запържете леко в малко краве масло. Изсипете топла сместа в ленена торбичка и я поставете в областта на пикочния мехур. Когато компресът се охлади, поставете върху него приятно затоплена бутилка, за да продължи действието му още малко.

Хрянът е подходящ и за храносмилането, освен това разгражда  излишните мазнини по естествен начин.