Летният сезон поставя в изпитание здравето и красотата на кожата

1
284
Добави коментар

др. Каляшева за Summer of Sofia 

Изтеглете статията в PDF формат

Как се променя кожата през лятото и кои са най-честите дерматологични проблеми през този сезон?

Кожата е външната обвивка на човека.Тя е първата защитна бариера срещу неблагоприятните условия на външната среда.Метереологичните промени през различните сезони оказват неминуемо влияние върху нашата кожа, като първа бариера срещу околната среда Лятото е сезонът, който поставя красотата и свежестта на кожата ни на изпитание.Факторите, които определят това влияние са: обилно слънцегреене, сухия въздух, летния бриз, солената морска вода,влияние на климатиците. Високите тeмпepaтypи ce oтpaзявaт нa ceĸpeтopнaтa дeйнocт нa мacтнитe и потните жлeзи.Последствията са повишено отделяне на себум и по-обилно потоотделяне. Teзи cъздaдeни ycлoвия, блaгoпpиятcтвaт paзмнoжaвaнeтo нa paзличнитe бoлecтoтвopни миĸpoopгaнизми и чecтo пpeдизвиĸвaт възпaлитeлни пpoцecи в ĸoжaтa. Улecнявa ce и въсдействието нa aлepгeнитe. Увредената водно-липидна бариера , улеснява допълнителната загуба на вода и това мoжe бъpзo дa доведе до тeжĸa дexидpaтaция.Всичко това довежда до изсушаване, загрубяване,поява на бръчки, неравномерен тен, кафяви петна по изложените на слънце части, лунички, червени петна и загрубявания,слънчеви алергии-това са не раковите промени,които са най-чести през този период на годината.Далеч по-тревожни са раковите и предраковите изменения на кожата под въздействие на слънчевата радиация.

Кои са промените, които настъпват в нашата кожа, под действието на слънчевите лъчи?

Не е необходимо да спестяваме тревожната статистика, за повишения брой на рак на кожата в последните години. В 80-85% от случаите на рак на кожата ,причината е злоупотреба с UV лъчите,както слънчеви,така и от изкуствени източници( солариум).Тази изключително тревожна статистика доведе до абсолютната необходимост да се сведе до знанието на всички опасността от прекомерното излагане на слънце и солариум.Още по-вече,че меланомът(най-честият рак на кожата) е един от най-агресивните карциноми,т.е. бързо развитие и висока смъртност за кратък период. Изгарянето на кожата в ранна детска възраст увеличава двукратно риска от появата на меланом по-късно,поради увреда на генетичния материал на кожните клетки.Трябва да се знае,че слънчевите лъчи имат комулативен ефект в нашата кожа,т.е.тяхното вредно влияние се натрупва от първите ни срещи на кожата и слънцето и нищо не може да унищожи щетите от комулативния ефект на слънцето в ранна възраст! Многократното изгаряне на детската кожа на едно и също място увеличава многократно риска от развитие на карцином в по-късен етап от живота. Прекаленото излагане на слънце води до стареене на кожата. Отдавна в антиейдж медицината се заговори ,че един от основните фактори за ранното стареене са слънчевите лъчи и солариумите.Под действие на UV лъчите се образуват свободни радикали, които увреждат колагена и еластина, т.нар.фотостареене.Колагенът и еластинът са опорните елементи, които поддържат кожата млада и красива.Ще дам само един много нагледен пример за стареенето на кожата от слънцето : ако един ваканционен период прекараме на плажа без подходяща фотозащита,кожата ни ще бъде с 6 месеца по-стара след това. Хората подложили се на по-продължително слънчево облъчване, почти винаги установяват, че са се състарили.Има няколко основни признака, които показват, че е настъпило фотоувреждане: нарушение в пигментацията, загрубяване, сухота и неравности по кожата, поява на нови бръчки. Слънчев загар или десетки години по-млади зависи само от нас!

За тези, които харесват слънчевия загар, има ли някаква безвредна алтернатива?

Една безвредна засега алтернатива за бронзов загар остават автобронзиращите субстанции под различна форма.Тенът,който се добива от тях няма нишо общо с този от слънчевите лъчи и солариумите,защото не се стимулира меланогенезата.Автобронзантите съдържат съставка: дехидроксиацетон,която на повърхността на кожата образува пигмент.Стига да няма алергии и повишена чувствителност,това остава една алтернатива за любителите на тен. Разбира се не бива да се отива от крайност в крайност.За всяка кожа има определена доза слънчева радиация,която не би навредила при правилно използване.Това се съобразява с типа кожа,наличие на бемки.Винаги трябва да търсим златната среда.

Кои са най-належащите грижи, които трябва да полагаме за кожата си през лятото?

Бих определила грижите за кожата през лятото в три задължителни основни групи: Почистване, хидратация и защита от вредните слънчеви лъчи. . Слънцето, пясъкът, потта и слънцезащитните продукти наслояват мъртвите клетки върху кожата и я правят груба и замърсена. Ползвайте редовно ексфолиращи продукти. Мазните кожи 1-2 пъти седмично, а сухите на две седмици. Почиствайте всяка вечер лицето, с подходящи измивни средства, след като преди това сте премахнали щателно грима. Нанасяйте хидратиращи кремове, емулсии и серуми, съобразени с особеностите на Вашата кожа.Използвайте хидратиращи маски, веднъж седмично или на две седмици. Не забравяйте за устните – защитете ги с балсами със защита срещу слънце и овлажняване. Задължително е използването на висококачествена фотозащита с SPF фактор съобразен с фототипа кожа. , интензитета на UV-лъчите и времето, което ще прекарате на слънце. Това се отнася както за кожата на лицето, така и за кожата на тялото.

Как да се спасим от слънчевите алергии? Прави ли се някаква предварителна подготовка?

Слънчевата алергия може да се причисли към т.нар. физикална алергия. По механизъм на поява тя не е истинска алергия, защото не се осъществява реакцията алерген – антитяло. Най-общо може да се каже, че под влиянието на слънчевите лъчи или силна светлина се отделя хистамин, който е в основата на алергичната реакция. Характерно за слънчевата алергия е появата на обрив по откритите части веднага след излагане на слънце или силна светлина. Нарича се още “слънчева уртикария”. Тя се появява по-често при жените . Изчезва веднага след преминаване на сянка. Може да се появи при хора, приемащи някои медикаменти, наричани “фотосенсибилизатори” или при третиране на откритите части с някои мазила . . Напоследък поради честото използване на солариум, особено от млади хора, този тип алергия се наблюдава по-често. Друга проява на реакцията към слънцето е т.нар. фотодерматоза. Тя се изразява с еритем (зачервяване) най-често по деколтето,ръцете. Появява се известно време след излагане на слънце. Характерно е, че не се появява по лицето. Освен зачервяване със сърбеж се характеризира и с появата на малки мехурчета. Симптомите продължават няколко дни и може да рецидивират при всяко повторно излагане на слънце. Пациенти, с алергична реакция от слънчевите лъчи, е хубаво да проведат предсезонна подготовка с антихистамини, предписани от дерматолог. При първа поява на алергията също е добре да се приема антихистамин и да се премине на сянка. Добре е при излагане на слънце да се предпазваме с кремове с висок слънцезащитен фактор, които да се нанасят половин час преди излагането на слънце. Във всички случаи е най-добре хората, които знаят за състоянието си, да избягват излагането на силно слънце.

Вашите съвети за тези с по-чувствителна кожа през лятото

Терминът „проблемна кожа” се употребява особено често и най-вече за женската кожа. Включва няколко направления на кожни смущения. Първото място принадлежи на т. нар. чувствителна и лесно реагираща кожа, независимо дали въздействието е от физични фактори като студ, топлина, слънчева светлина, или от химични вещества, лекарствени и козметични препарати. Към понятието „проблемна кожа” също се причислява себорейната и акнеичната кожа, най-вече при съчетание с допълнителна, индивидуална повишена дразнимост. Жените с чувствителна и проблемна кожа трябва много внимателно да подбират козметичните продукти, които ползват.Те трябва да бъдат хипоалергични, медицински, съобразени с типа на кожата.При такава кожа трябва много да се внимава с ексфолиацията, пилингите, състава на козметиката.Пазарът днес е изключително богат на богата гама медицински продукти за чувствителна кожа: измивни, почистващи средства, хидратиращи продукти, фотозащита. Жените с чувствителна кожа трябва да избягват слънцето и други неблагоприятни външни физически фактори. Акнеформената кожа също спада към категорията чувствителна кожа.Слънцето има измамно ,,благоприятно,, действие върху акнето.Веднага след излагане на слънце,поради уравновесяване на тена и директното първоначално действие на слънчевите лъчи, тези кожи се подобравят.Но 20 -30 дни след това ,поради хиперкератоза( загрубяване и задебеляване ) на горния слой на кожата акнеформените лезии, значително се влошават.

При това силно слънце напоследък какви допълнителни грижи за кожата трябва задължително да се полагат?

Намаляването на озоновия слой в последните години, в резултат на което все по-голямо количество вредна слънчева радиация достига земната повърхност, наложи все по-вече да се алармира за опасността от слънцето и най-вече да се сочи неговата роля като основна причина за кожния рак.Променените атмосферни условия в днешни дни, прави концепцията за ,,полезното,,слънце по-различна от тази преди години.

Поради тази причина в днешни дни специалистите говорят за абсолютно задължителни мерки и забрани при излагане на слънце: • Избягвайте слънчевите лъчи между 10 и 16 часа. • Слънчевите лъчи проникват на 2 метра под водата, отразяват се от повърхности-чадърът и водните басейни са измамно успокоение за защита. • Използвайте медицинска надеждна фотозащита с фактор 30+ и нагоре. • Нанасяйте половин час преди експозицията, подменяйте на всеки 2 часа.Ако нанесем фотозащитния продукт на самия плаж, оставаме около половин час незащитени.Дори на продукта да е обозначено, че е водоустойчив, след излизане от водата и при обилно изпотяване, нанасяйте отново. • Дори максималният фактор 50+ не Ви защитава напълно, винаги има 0.1-0.2% лъчи, които достигат и проникват в кожата.Високите фактори фотозащита създават измамно успокоение за пълна защита.Това съвсем не е така. • Солариумите са също толкова канцерогенно вредни и състаряващи кожата, кокто и слънцето. • Носете шапки и надеждни очила.Тъмните дрехи създават по-висок фотозащитен фактор от светлите.

Как да се грижим за кожата си в градска среда през лятото?

Три са основните фактори на градската среда през лятото, които поставят в риск здравословния и красив вид на кожата: замърсения въздух, слънчевата радиация и високите температури.Не трябва да се забравя, че слънчевите лъчи преминават през стъклата,така че професиите на закрито и престоя в колата също носят процент риск от вредното слънчево влияние.В градски условия , за жените с професии на закрито, е достатъчен фактор SPF 15-20-30,в зависимост от типа кожа и ако няма други заболявания, които да налагат по-висок фактор. Вечерното почистване на лицето, хидратацията и подходящата фотозащита са задължителния минимум от грижа за кожата през лятото. Това разбира се са много общи правила и към всяка кожа трябва да има определен индивидуален подход,съобразен с много фактори. Поддържайте кожата си здрава и не забравяйте, че само здравата кожа е красива! С уважение: Петрана Каляшева