Роботизирана система помага за направата на мини-органи от човешки стволови клетки

1
108
Добави коментар
stupid
stupid

Добра новина за всички: Роботи могат да създават човешки мини-органи от стволови клетки. Учени от Вашингтонското училище по медицина в Сиатъл разработиха новата автоматизирана система, която използва роботи, и е проектирана да произвежда бързо човешки мини-органи. „Това е ново“ тайно оръжие „в борбата ни срещу болестта“, казва Бенджамин Фрийдман, един от учените участващи в проекта.

 

Доклад, описващ новата техника е публикуван в онлайн списание Cell Stem Cell. Водещите автори на изследването са Стефан Цернецки, Нели Крус и д-р Дженифър Хардър, асистент по вътрешни болести, нефрология в Университета в Мичиган, специалист по бъбречните заболявания.

 

Традиционният начин да се отглеждат клетки за биомедицински изследвания, е да се култивират като плоски двуизмерни листове, които са прекалено опростени, обяснява Фрийдман.  Този метод не отразява точно структурата на органите, които се отглеждат, така че учените работят върху начини за отглеждане на клетки в по-сложни 3-D мини-органи. Те приличат на рудиментарни органи и в много отношения се държат по подобен начин. Тези свойства правят органоидите идеални за биомедицински изследвания, но представляват предизвикателство за масово производство.

 

Фрийдман и колегите му са изградили система, която използва роботи за обработка на течности, да поставят стволови клетки в тарелки, които съдържат минимум 384 миниатюрни кладенчета. След това клетките се превръщат в бъбречни органоиди в продължение на 21 дни. От всеки микроотдел се получават най-малко 10 органоиди, което означава, че всяка плоча дава хиляди мини-органи за изследване.

 

Обикновено, само организирането на експеримент от такъв мащаб ще отнеме на един учен цял ден, докато роботът може да го направи в рамките на 20 минути. Освен това, роботът не се уморява и не прави грешки. „Няма съмнение, че за повтарящи се, досадни задачи като тази, роботите вършат по-добра работа от хората.“ Учените допълнително са обучили роботите да обработват и анализират органоидите, които произвеждат.

 

Те използват новата техника за търсене на лекарства, които биха могли да повлияят на болестта. В един от тези експерименти те произвеждат органоиди с мутации, които причиняват поликистозна бъбречна болест, която често води до бъбречна недостатъчност. Те излагат поликистозните органоцити на различни вещества и са открили, че едино вещество, наречен blebbistatin, който е инхибитор на миозин, води до значително увеличаване на броя и размера на кистите.