ЧЕМБЕР ЛЕНТА И ЧЕМБЕР МАШИНИ – ПАКИН ЕООД

1
337
Добави коментар
gpetev
gpetev

 

Опаковането с чембер лента е един от най-популярните методи за опаковане на продукция и транспортиране на готови продукти. Използва се за предпазване на продукта и обезопасяване на палети.

Защо да използваме чембер лента ?

За затваряне на опаковки, например капак за кутия.
Добавяне на сигурност на опаковката, като я прави трудна за отваряне
Опаковане на няколко пакета едновременно един за друг
Увеличаване на стабилността на продуктите, например на пачки с вестници, които трябва да се подредят на палет и обезопасят.
Захващане на високи товари за палети, осигурявайки стабилност

 

Машините за опаковане с чембер лента се делят на два вида. Такива които опаковат индивидуални товари и такива за палетизиране на товари. Машините могат да опаковат с лента както вертикално, така и хоризонтално.

Машините за индивидуално опаковане биват полуавтоматични и автоматични. По принцип и двата вида използват ПП лента от 5 до 12мм. Полуавтоматичните машини са самостоятелни, при които оператора ръчно подава чембер лентата и пуска и спира машината. При автоматичните, продукта минава под арка, през която минава лентата и се прилага автоматично. Автоматизираните машини са изключително удобни за вграждане  поточни линии и конвейри.

Палетизиращите машини , които могат да са самостоятелни или вградени в поточна линия, са напълно автоматични и опаковат без намесата на оператор. Обикновено използват полипропиленова лента от 5 до 12мм или ПЕТ лента от 9 до 16 мм.

Налични са още ръчни инструменти и инструменти на батерия.

Видове чембер лента

В днешно време повечето чембер ленти са  произвеждат от полипропилен или полиестер. Но това е така от 90те години. Преди това лентите са били изработени от метал или текстил. Тъканите текстилни ленти са изработени от полиестерни нишки, изтъкани и споени заедно . Този вид чембер лента се обтяга само на ръка, използвайки метални катарами.

За приложения с висока сила на опън, като опаковане на тухли , бетонови изделия, дървен материали и други,  се е използвала най-вече метална лента. След 90те години, металната лента  е почти изместена от полиестерната лента. Предимствата на ПЕТ лентата са:

Приляга по- добре по ръбовете и намалява триенето, като по този начин увеличава силата на опън.
Елиминира се използването на защитни ъгли
В една ролка чембер има повече метри от металната
Една ролка ПЕТ лента тежи около 24кг, а металната тежи около 45кг
Металната лента може да ръждяса и оцвети продукта
ПЕТ лентата е по евтина опаковка от металната.

ПП лентата се изработва най – често от първичен полипропилен и е наличен в голямо разнообразие от цветове. Размерите варират между 5 и 15мм и обикновено е релефна.

Високата елонгация прави лентата гъвкава и подходяща за малки пакети с остри ръбове. ПЕТ лентата се е произвеждала от сурови полимери, но в последните години се набляга на рециклирани материали, като ПЕТ бутилки и др. Предлага се както гладка, така и релефна лента. Най популярния и цвят е зелен. Пластмасовите ленти се предлагат в различни широчини и дебелини , както и с различна издръжливост на скъсване, в зависимост от нуждите за опаковане. Затова е много важно да се знаят размерите и теглото на продукта, който ще се опакова, за да се избере правилната чембер лента.