Спират „Националната лотария“ по Нова телевизия

1
348
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Националната лотария прекратява договора си с Нова телевизия, твърди неофициално източник от медията.

Официално обаче няма потвърждение какво точно се случва – дали става дума само за предизвестие, или вече е било разтрогнато партньорството и Захари Бахаров няма да раздава милиони от тв екрана. В четвъртък вечер девойките, които партнират на актьора, пак пътуваха из страната, за да показват спечелилите от лотарийните билети.

Не е ясно дали отказът от реклама по Нова телевизия, която е основният партньор на Националната лотария, е избраната стратегия след челния сблъсък с единия от вицепремиерите.

Новината за сътресенията в сериозния телевизионен рекламен бизнес на стойност между 20 и 30 млн. лв. годишно, които според неофициална информация Нова тв получава, се появи около 19 ч и затова хора от мениджмънта в медията, потърсени за коментар, отклоняваха въпроса с обяснението, че нямат официална информация.

“Не знам за такова нещо, а и не коментираме взаимоотношенията и договорите си с рекламодателите”, каза главният изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг груп” Дидие Щосел пред “24 часа”.

От офисите на Националната лотария, в която съдружници са бизнесменът Васил Божков и двамата братя Димитър и Милен Ганеви, също не отговориха до този момент.

От 2012 г. досега операторите на Националната лотария са раздали печалби за над 1,25 милиарда лева. Пазарът на лотарийни билети се изчислява на около 300 млн. лв.. 

В годишния доклад на „Медия клуб“ за рекламния пазар през 2017 „Национална лотария“ се оказа рекламодател номер едно с €23 млн. Огромната част от тези пари отиват в двете частни национални телевизии, които показват щастливите печеливши от търкането на талончета – това, което иска да забрани вицепремиерът Валери Симеонов с внесения от него проектозакон.

Според същия доклад, целият телевизионен рекламен пазар за 2017 година е €691 млн. Значителна част и от тази сума е за двете големи телевизии – Нова и bTV.

Тревожното е, че бумът в лотариите и тяхната телевизионна реклама през последните години увеличава приходите на медиите, но по нищо не личи поне малка част от тези пари да са използвани в обществен интерес. Напротив: публицистиката на екрана е в отстъпление, новините все повече приличат на нискобюджетен и рейтингов „шок и ужас“, а в дискусионните формати говорят предимно риалити герои и актьори от сериали.