Древният град Копан – ‘културната столица на маите’

1
119
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Древният град на маите Копан се намира на територията на Хондурас, близо до границата с Гватемала. За период от около 400 години градът се превърнал от малко населено място до един от центровете на източните части от империята на маите, със своите храмове, пирамиди, площади и богато украсени скулптури. Смята се, че Копан е градът на маите, който разкрива най-много за техния бит, култура и изкуство. Един от най-известните монументи в този древен град е впечатляващо стълбище, на чиито стъпала е изписана голяма част от историята на Копан.

Схема на археологическия обект ‘Копан’Снимка: www.ancient-origins.net

Според проучванията Копан води началото си като земеделско селище около 1000 години преди Новата ера. С течение на времето се развива до политически, социален и религиозен център на долината Копан, а в последствие и на югоизточните части от земите на маите. От началото на 5-ти век до средата на 9-ти век градът е управляван от 16 владетели от една и съща кръв.

Скулптура, изобразяваща Якс Кук Мо – владетел на КопанСнимка: www.ancient-origins.net

Якс Кук Мо дошъл в града през 427 година и положил началото на рода, превърнал Копан в един от най-великите градове на маите. През 8-ми век, 13-тия владетел от рода изгубил битка със съседен град и бил обезглавен. Тези събития бележат и началото на упадъка на града. Величието на Копан започнало да избледнява и поради други причини – вътрешни неуредици, болести, както и зачестяващи конфликти със съседни градове. През най-силния си период населението на Копан било около 20 00 души, като след това бавно започнало да намалява.

Снимка: www.thousandwonders.net

Долината Копан е с площ от около 15 квадратни километра, а руините от някога великия град, носещ същото име, се разпростират на площ от около 1 квадратен километър. Състоят се от един основен комплекс и няколко по-малки около него. В основния комплекс има акропол, каменни храмове, две големи пирамиди, стълбища, площади и гробници. На източния площад има стълбище, на което има скулптури на ягуари, а на централния площад такива на глави на ара (вид голям папагал). Археолозите предполагат, че този площад се е използвал за играта с топка на маите ‘Пок-та-пок‘ (Тлачтли). Това е и вторият най-голям площад след този в Чичен Ица.

Скулптура на ягуарСнимка: hoptgf.files.wordpress.com

Скултура на араСнимка: staticflickr.com

Една от най-забележителните особености на Копан без съмнение е така нареченото ‘Стълбище на йероглифите‘. Това е не само уникален архитектурен паметник, а е и важен исторически ‘документ’, останал от маите. Стълбището има 63 каменни стъпала и е изградено върху 30 метрова пирамидална структура, върху чиито връх се намирал един от храмовете в града.

Стълбището на йероглифитеСнимка: mandelan.eu

‘Стълбището на йероглифите‘ има над 1250 каменни блока, върху които са изгравирани над 2200 йероглифа. Всяко стъпало описва част от историята на Копан. Когато съвременните археолози открили монумента, той бил в окаяно състояние. По време на реставрацията му учените все още не познавали езика на маите и не били наясно каква е последователността на каменните блокове. В резултат от това, днес последователността в текста не е спазена и има различни мнения около това какво е цялостното послание и дали има такова. Това, което се знае със сигурност засега е, че това е историята на 16-те владетели на Копан, започвайки от Якс Кук Мо и завършвайки със смъртта на последния. Интересно е, че историята описана върху стъпалата, обръща специално внимание на 12-тия владетел – Как Ути а Кауи, чиято гробница се намира дълбоко в пирамидата под стълбището. В средата на стъпалата също така има и скулптури на 5 от другите владетели на Копан, изобразени като войни.

Художествена възстановка на Стълбището на йероглифитеСнимка: www.ancient-origins.net

Древният град Копан е считан за едно от най-големите културни богатства, останали от маите. Освен намерените йероглифи почти из целия комплекс, самите монументи разкриват също част от традициите на този народ. Така например, нареченият ‘Олтар К‘ е считан за една от най-впечатляващите артистични прояви на маите. 4-те страни на каменния олтар изобразяват 16 от владетелите на Копан, седящи върху троновете си, които са с формата на йероглифа, с който започва името им. Изображението на Якс Кук Мо може би е най-подробно от всички, показващо детайли от украшенията, които носел, както и щит в дясната му ръка.

Олтар КСнимка: www.wikimedia.org
Изображението на Якс Кук Мо върху олтар КСнимка: research.famsi.org

Първият европеец открил Копан е испанецът Диего Гарсия де Паласио през 1570 година. Той направил описание на останките на древния град и го изпратил до крал Филип II, но градът така и не бил проучен допълнително. Почти 3 века по-късно, през 1839 година, американският изследовател Джон Стивънс и британският архитект Фредерик Катерууд преоткрили Копан. Именно тяхната книга ‘Пътуване в Централна Америка, Чиапас и Юкатан‘, разкрива цивилизацията на маите пред останалия свят.

Площадка за игра на ‘Пок-та-пок‘Снимка: i0.wp.com

В края на 19-ти и началото на 20-ти век са проведени редица други експедиции по тези територии, а през 30-те и 40-те години на 20-ти век град Копан е реставриран чрез съвместна работа на експерти от САЩ и Хондурас.