Открити са монети и множество други артефакти в древния град Танис, Египет

2
129
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Според изявление от месец май, 2018 година на египетския министър на античното наследство на страната, през последните месеци са открити любопитни древни артефакти в археологическия обект Са ел-Хагар (древният град Танис), намиращ се в делтата на река Нил, Долен Египет.

Мястото на разкопкитеСнимка: greekcitytimes.com

Сред останките на голяма тухлена сграда е открита значителна колекция от златни монети, бронзови инструменти, керамични съдове, гравирани камъни и керамична статуя на овен от 3-ти век преди Новата ера. Доктор Айман Ашмауи, член на Египетското министерство на античното наследство, вярва, че сградата, дълга 16 метра, най-вероятно е била част от публична баня от Гръко-римската епоха.

Част от керамичен съдСнимки: www.iflscience.com
Фигура на овенСнимки: www.iflscience.com

Точното датиране е направено с помощта на златна монета, изобразяваща Птолемей III Евригет (246 – 222 година преди Новата ера), владетел на Египет и третия владетел от династията на Птолемеите. Върху обратната страна на монетата е изобразен ‘Рогът на изобилието‘. Това е символ на плодородие, богатство и благодат, произлизащ от древногръцката митология. Вярва се, че монетата е изсечена по време  управлението на сина на Птолемей III – Птолемей IV.

Златната монета, изобразяваща лика на Птолемей IVСнимки: www.iflscience.com

Александър Велики покорил Египет през 332 година преди Новата ера, като с това навлиза и част от гръцката култура в земите около Нил. По това време Птолемей I, пълководец от армията на Александър Велики, става негов наместник в Египет, а по-късно и владетел. Той е първият владетел от династията на Птолемеите, която управлява Египет до 30-та година преди Новата ера. Като цяло ерата на Птолемеите се счита за просперитетна за Египет. Изграждат се множество библиотеки, развива се изкуството, театъра, музиката, както и науката. Краят на този период е познат с управлението на Клеопатра, която била умел дипломат, както и любовница на Юлий Цезар и Марк Антоний.

Керамична статуяСнимки: www.iflscience.com

През последните години са намерени изключително много подобни артефакти по време на разкопки, финансирани от Египетското министерство на античното наследство. Един от големите проекти на министерството е и набралото голяма популярност търсене на скрита камера зад гробницата на Тутанкамон в края на 2017 и началото на 2018 година, което приключи с изненадващо заключение, че такава не съществува.