Технология на кредитния процес. Кредитен риск. Обезпечение на кредитите

1
133
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Технология на кредитния процес. Кредитен риск. Обезпечение на кредитите

Организацията на управление на кредитната дейност в една търговска банка се основава на действащата нормативна база и разработената от банката кредитна стратегия и политика. Съгласно приложимите законови и подзаконови актове, търговската банка следва да: -осъществява кредитиране на договорна основа; -приема предвидените от закона обезпечения на кредита; -спазва ограниченията относно големите и вътрешните експозиции; -класифицира кредитните експозиции като редовни, под наблюдение, нередовни и необслужвани; -предприема необходимите мерки за ограничаване на кредитния риск, в т.ч.: -поддържане адекватността на собствения капитал и създаване на резерви за покриване на евентуални загуби по предоставени кредити (специфични резерви (провизии) за кредитен риск, както и на резерви с общо предназначение); -снижаване концентрацията на риск в кредитния портфейл; -организиране на система за вътрешен контрол. -прилага предвидените от закона действия за защита на интересите си при неизпълнение на задължения по предоставени кредити.

Новини от страната и чужбина

Неделчо Неделчев: Привличането на сериозен международен партньор може да ни превърне в регионален лидер  Свиленски: БДЖ е във фалит, Борисов да го спасява още днес  Новини от вас: Балон над Долината  Веселин Маринов без Фейсбук, бил обиден от мнения на хора за него

Кредитната функция на банката може да бъде декомпозирана, както следва: -иницииране (Оrigination), свързано с установяване на първоначален контакт с потенциални кредитополучатели, кредитен анализ, вземане на решение за предоставяне или отказ на кредит; структуриране на кредитния договор. -финансиране (Funding) — фактическото предоставяне на заемния ресурс на разположение на кредитополучателя (при условия, зависещи от резултатите от кредитния анализ). -обслужване (Servicing) — събиране на кредитните погашения и администриране на кредита;

Управление и контрол на риска (Risk processing) — мониторинг на предоставените кредити: наблюдение, оценка, класифициране и провизиране на отделните експозиции; управление на проблемните кредити; контрол на лихвения риск. Четирите елемента на кредитната функция могат да бъдат изпълнявани от една банкова институция, или като алтернатива, да бъдат разпределени между различни участници, напр.: инициирането да бъде осъществявано от специализирани за това брокери; няколко кредитни институции едновременно да осъществяват финансирането, респ., поемат кредитния риск, както е при синдикираните кредити; финансирането и управлението на риска да бъде прехвърлено към икономически агент/и, различни от банката-инициатор, както е при продажбите на отделни кредити или на кредитни пулове (при кредитна секюритизация).

Процесът на кредитиране е свързан с необходимостта от разрешаване на проблеми, свързани с: -асиметрията в информацията относно степента на кредитен риск, присъщ на определен клиент на банката, наблюдавана преди одобряване на кредита; способът за редуциране на тази асиметрия е кредитният анализ; -потенциалният морален хазарт, на който е изложена банката (принципал) след предоставяне на кредита, намиращ изражение в склонността на кредитополучателя (като агент на банката) да поема допълнителен риск, в ущърб на банката; този проблем може да бъде редуциран чрез: а. структуриране на кредитния контракт по начин, позволяващ контролиране на степента на поемане на риск от страна на последния; б. мониторинг на кредитополучателя и предотвратяване на действия, водещи до повишение на кредитния риск.

Обезпечението, специфичните клаузи и други характеристики на кредитния договор могат да бъдат структурирани по начин, позволяващ постигането на тази цел. В технологично отношение, кредитният процес представлява алгоритъм от дейности и процедури, насочени към създаването на качествен и високодоходен кредитен портфейл. Основен компонент на цялостната организация на този процес на банката е оценката и управлението на кредитния риск. Кредитният процес се състои от два основни етапа:

Първият, предварителен етап или анализът на кредитоспособността на потенциалния кредитополучател цели идентифициране и оценка на кредитния риск, произтичащ от евентуалното предоставяне на кредита. Този етап включва: предварителни преговори с клиента; аналитична част; вземане на решение за одобряване или отказ на кредита; определяне на метода на кредитиране, размера/лимита на кредита, евентуалното обезпечение, цената и останалите параметри на кредита; структуриране и сключване на кредитния договор. Вторият етап, мониторинг на предоставените кредити, включва наблюдение, оценка, управление и контрол на кредитния риск при отделните предоставени кредити и кредитния портфейл като цяло.