НАСА изгуби контакт с пострадалия от прахова буря марсоход Опортюнити

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ засне тази снимка на прашното марсианско небе на 10-ти юни. „Кюриосити“, за разлика от „Опортюнити“, разполага с ядрен източник на електроенергия на борда, поради което праховите бури не го застрашават в такава степен. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

13 юни 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера НАСА се опита да осъществи радиоконтакт със стария марсоход „Опортюнити“, който скоро ще навърши 15 години от изстрелването си. За съжаление „Опортюнити“ не отговори на „обаждането“. Екипът на мисията предполага, че зарядът на батериите е паднал под 24 волта, вследствие на което марсоходът е влязъл в специален режим на работа. При този режим всички подсистеми, като изключим бордовия часовник, са изключени. 

Бордовият часовник е така програмиран, че да активира компютъра и да провери мощността. В случай че няма достатъчно заряд, марсоходът заспива отново. Понастоящем над долината Пърсъвиърънс, където работи „Опортюнити“, има такава мощна прахова буря, че денят се е превърнал в нощ. Ръководството на мисията смята, че няма да има достатъчно електроенергия, за да може марсоходът да осъществи радиоконтакт със Земята поне още няколко дни.

Бурята бе открита за пръв път на 30-ти май. В рамките само на две седмици тя така се е разрази, че днес покрива 35 милиона квадратни километра – една четвърт от Марс, площ, която на Земята би обхванала цялата Северна Америка и Русия едновременно!

Екипът остава оптимистично настроен, че „Опортюнити“ може да преживее и това препятствие. Едно от малкото положителни неща на марсианските бури е, че докато протичат, големите температурни разлики между деня и нощта намаляват, тъй че не се очаква електронните компоненти да бъдат изложени на екстремни температурни условия. Но дори и „Опортюнити“ да не се справи, мисията му е повече от успешна. Марсоходът успя да работи близо 15 години, а бе конструиран едва за 90-дневна мисия. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/