Сингапур печели $700 млн. от срещата Тръмп – Ким

1
205
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Сингапур похарчи $20 млн. за организиране на историческата среща на високо равнище между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, но финансовата изгода от този политически жест се изчислява на 38-пъти по-висока възвръщаемост – пише в. „Straits Times“

Най-сериозни приходи реализира туризмът, търговията на дребно и рекламата. От $20 млн. похарчени за организация близо половината се падат на мерките за сигурност, а $5 млн. са отишли за медиите – организиране на прес центъра за 2500  журналисти.

Най-сериозни дивиденти извади районът на Заливът Марина, който се появяваше три дни поред на първите страници на световните издания в милионни тиражи. – заедно със сингапурските небостъргачи. 

Агенцията за медийни изследвания Meltwater изчисли, че рекламната стойност на събитието се изчислява на около $270 млн., но като се изчисли цялостния рекламен ефект на събитието, за което медиите съобщаваха близо месец, цялата стойност на рекламния пакет може да достигне дори астрономическата цифра от  $767 млн.

Макар различните пипълметрични агенции да използват разнообразни методики за изчисляване на рекламния ефект, Meltwater използва стандартната практика да умножава броя на хората, до които достига посланието по 0.025, което е вероятността някой да е прочел съответния журналистически материал, след това сбора се умножаха по 37 цента – което представлява рекламната формула за монетарната стойност на прочетена статия.

Най-голям позитивен отзвук са реализирали хотелите, които бяха споменавани във всяка кореспондения от мястото на събитието, като половината от тях бяха онлайн или около 20 000 пъти. Най-голям дял се пада на хотела-домакин на срещата – Capella, а една пета от споменаванията се падат още на хотелите, в които бяха настанени съответно Тръмп – Shangri-La и Ким в The St Regis, намиращи се на около 600 м един от друг (9 минути пеша).  В първия цената на президентския дворец е $9000 на нощ, а вов втория – $8600.  

 

Медийната мониторингова агенция Isentia изчислила, че 69% от медийните материали за Сингапур са позитивни, 24% – неутрални и само 7% били негативни.

Само от туристически посещения по време на трите дни около датата на срещата на 12 юни са реализирани печалби за $7.2 млн. – по данни на агенция Ngee Ann Polytechnic. Тази сума е изчислена на базата на 4000 представители нта медиите, пристигнали за срещата, като всеки от тях оставил средно по $600 на ден – за хотел, храна и режийни. Макар че разходите на американската делегация вероятно са били много по-големи поради спецификата на работата й по подготвяне на визитата на Тръмп, както и на самата среща, обясняват експертите.  

В същото време негативният ефект обхваща нереализираните посещения заради неосъществени туристически посещения, пазаруване и достъп до ограничените райони, поставени под засилена охрана през тези три дни – на остров Сентоса и Орчад.

„Where is Singapore?“ е въпросът с най-голяма експозиция в този период в търсачката Google.