Черепът ‘Дали’ може да пренапише историята на човешката еволюция

1
126
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Повечето учени са на мнение, че днешният човек е с африкански корени. Нови анализи на череп открит в Китай, разкриват много сходства с най-старите откривани човешки останки в Африка. Дали това е съвпадение или предшествениците на модерния човек са били разпръснати по цялото земно кълбо?

Познатият като череп ‘Дали‘ е открит през 1978 година от Лиу Шунтанг в китайската провинция Шаанши. Лицевата му структура и мозъчна кутия са изключително добре запазени, въпреки възрастта, на която е определен – около 250 000 години. Черепът ‘Дали‘ представлява голям интерес за антрополозите, тъй като характерно за него е, че притежава черти, както на Хомо еректус, така и на Хомо сапиенс.

Черепът ‘Дали’Снимка: d1o50x50snmhul.cloudfront.net

Черепът е продълговат и закръглен в задната си част за разлика от ниските и широки в долната си част черепи на Хомо еректус и широките в горната си част тези на Хомо сапиенс. От друга страна ‘Дали‘ има изпъкнал ‘шев‘ между отделните кости в средата, характерен и за двата вида. Обемът на мозъчната кутия е 1120 кубични сантиметра, което е на долната граница за Хомо сапиенс и на горната за Хомо еректус. Други характерни черти са липсата на ямки за силни вратни мускули, както и наличието на тънки слепоочни стени, което е присъщо за Хомо сапиенс.

Черепът ‘Дали’Снимка: beyinsizler.net

Доктор Шинжи Ву от Китайската академия на науките в Бейджин вярва, че поради множеството физически сходства, Хомо еректус и Хомо сапиенс може би са споделяли едно и също ДНК. След десетилетия отхвърляне на подобна теория, Ву и Шийла Атрей от Университета в Тексас, САЩ, наскоро подновили изследването на черепа ‘Дали‘, което от своя страна може да пренапише историята на човешката еволюция. Учените изтъкват в подкрепа на това невероятната прилика на черепа ‘Дали‘ с такъв на Хомо сапиенс, открит в Мароко.

Череп на Хомо сапиенсСнимка: pinimg.com

‘Ако черепът ‘Дали’ никога не бе откриван, а имахме само този от Мароко, то нищо не можеше да ни накара да се запитаме дали е възможно модерният човек да произлиза от място различно от Африка. Но това откритие ни подсказва, че ранният модерен човек може би не е бил изолиран на този континент, а се е развил и в други части на света, като Китай. Смятам, че генният поток е бил разклонен, което обяснява приликите между черепите, открити в Европа, Африка и Азия.‘ – споделя Шийла Атрей пред списание ‘Нов изследовател‘ (New Scientist).

Череп на Хомо еректусСнимка: www.dinocasts.com

Ву и Атрей са на мнение, че някои от характерните черти на модерния Хомо сапиенс може всъщност да са се развили първоначално в Източна Азия и на по-късен етап в Африка. Учените твърдят, че се нуждаят от по-задълбочени изследвания и сравнения между черепа ‘Дали‘ и този от Мароко, осъзнавайки, че резултатите могат да пренапишат приетата история за произхода на модерния човек. Изследването може да хвърли светлина и върху миграцията на Хомо сапиенс и Хомо еректус.

Джон Коукс от Университета в Уисконсин подкрепя Ву и Атрей с думите:

‘Това откритие ни загатва за популация на Хомо сапиенс на различни места по света, за миграция и периодичен генен обмен.‘

Понастоящем черепът ‘Дали‘ се намира в Института по палеонтология и палеоантропология в Бейджин, като достъпът до него е ограничен, а изследванията продължават.