Йонагуни – древна подводна структура, озадачаваща учените

1
121
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Водите около японските острови Йонагуни са популярна дестинация за гмуркачите през зимните месеци, тъй като там се намира една от най-големите популации на акула чук. Самият обект Йонагуни е открит през 1987 година от водолаза Кихачиро Аратаке. Докато се гмуркал с цел да заснеме акулите чук в района, Аратаке се натъкнал на невероятния подводен монумент.

Триизмерен модел на структурата ЙонагуниСнимка: blogspot.com

Монументът се състои от пясъчна и тъмна утаечна скала, образувани преди около 20 милиона години. За повечето от образуванията се смята, че са свързани с голямата скална маса, лежаща под обекта, а не са донесени от кариера. Целият обект е с размери от около 150 на 40 метра, с височина от 27 метра. Най-високата точка е на около 5 метра под морското равнище.

Снимка: www.insidejapantours.com

Най-интересните особености на монумента Йонагуни са две близо разположени една до друга плочи, широк рид, обкръжаващ монумента от 3 страни, 7 метров стълб с прави ъгли, прави стени, вдлъбнатина с формата на триъгълник, голямо скално образувание с формата на звезда, както и множество огромни стъпала.

Снимка: www.ancient-code.com

Скално образувание с формата на звездаСнимка: netdna-ssl.com

И до ден днешен никой не знае какво представлява монумента Йонагуни и кой го е построил. Разбира се през годините са предлагани различни теории за произхода на подводната мистерия. Някои са на мнение, че това е естествено образувание, излагайки като аргумент, че множеството процепи в подводните скали са резултат от земетресенията в района, а отвесните стени са се получили след подводни свличания и ерозия. В древността в района на островите Йонагуни е имало каменоделци, но някои учени са на мнение, че те не правели толкова масивни каменни монументи.

СтълбищеСнимка: ageac.org

От друга страна има хора, които вярват, че мистериозното подводно образувание е дело на хора. В подкрепа на това те твърдят, че ръбовете и ъглите са прекалено правилни, за да бъдат естествено образувани. В Йонагуни могат да се видят 90 градусови ъгли, успоредни каменни блокове с правилна форма и остри ръбове. Ако това бе дело на ерозия, то ъглите и ръбовете би трябвало да са заоблени, а не остри.

Успоредни плочиСнимка: www.moddb.com

Освен правилните правоъгълни форми, в Йонагуни има нещо като изрязан триъгълник с два кръгли отвора до него. Някои експерти твърдят, че дупките са доказателство за използването на клинове с цел да се отделят големи късове от скалата.

Стъпаловидно образуваниеСнимка: www.historicmysteries.com

Морският геолог Масааки Кимура от Университета в Риукиу вярва, че Йонагуни е без съмнение дело на хора. Според него структурата е поне на 2000 години и първоначално се намирала на повърхността. Кимура дори прави по-смело изказване, което гласи, че това може да е следа от легендарния потънал континент Му. Други експерти, подкрепящи теорията, че това е човешко дело дори са на мнение, че структурата е потънала при разтопяването на ледовете при последната ледникова епоха, което би означавало, че е на повече от 14 000 години.

Колона с прави ъглиСнимка: blogspot.com

Идеите на Кимура са обект на дебати в Япония, като някои твърдят, че това са стъпаловидни естествени образувания, дообработени от хора, а други напълно отричат човешка намеса. Поради тази причина нито Националният департамент по културно наследство, нито някоя частна организация смятат обекта Йонагуни за значим културен паметник и съответно никой досега не е финансирал по-задълбочено проучване.

Снимка: www.diveplanit.com

До ден днешен няма единодушно мнение за произхода на Йонагуни, като дори няма категорични доказателства за това дали е естествено образувание или е структура, направена от хора.