Същност, съдържание и модели на съвременната система за социално осигуряване

1
134
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Същност, съдържание и модели на съвременната система за социално осигуряване

Историческите сведения доказват, че първоначално социалното осигуряване е възникнало в рамките на племето и по-късно на семейството. За относително дълъг исторически период то остава главно в рамките на семейството, но и търпи определена еволюция. На по-късен етап в тези граници са се покривали всички осигурителни рискове касаещи едновременно живеещите три поколения — деца, работещи и възрастни (пенсионери).

Новини от страната и чужбина

ПИБ търси нов инвеститор  12 общински болници с опасност от фалит  Вечерни новини: Италия е пред нови избори, ГЕРБ спечели вота в Галиче, БСП иска касиране  VaricoBooster — Мнения, Ефекти, Състав — Крем против разширени вени

Семейството като цяло е било бенефициент на заработените средства и преразпределението се е осъществявало главно между неговите членове. Такива са случайте днес например при напълно платимите здравни услуги от ползвателите им. Този по същество трансфер напомня класическата организация на финансите на осигурителната система. Тя прекрасно е пресъздадена с притча за един чешки старец, който от трите гроша които получавал докато работел, един харчел, един давал на заем на сина си, а с третия изплащал заема към баща си. Това е пътят, по който обществото е вървяло преди намесата на държавата, която намеса е в основата на разрушението на традиционния модел на семейството в чиито граници се е осъществявало социалното осигуряване. Така на по-късен етап социалното осигуряване прекрачва рамките на семейството и се развива и на равнище работодател и държава.

По отношение на същността на социалното осигуряване в теорията съществувава дискусия. Почти всички автори споделят различни мнения. Най-често социалното осигуряване се приема като «механизъм за акуму- лиране и разпределение на парични средства в полза на бенефициентите по повод на настъпили покрити осигурителни рискове». Това определение акцентира върху фондовата организация на осигурителната система. Осигуряването като самостоятелна икономическа категория изразява определени икономически отношения.

В най-обобщен план това са отношения между осигурения и осигурителя по повод на образуването и разпределението на един или повече осигурителните фондове. Същността на социалното осигуряване много често се интерпретира чрез така нареченият морален договор между поколенията. Негова изходна точка също е интерпретирането на приходно-разходния прин- цип като форма на издръжка чрез социалноосигурителните доходи на предходното поколение от осигурителните вноски на сегашното поколение. Но същността на за- висимостта от гледна точка на издръжката на живота е обратна, а именно че пред- ходното поколение е издържало сегашното преди то да навлезе в полето на труда. Това означава, че то е извършило инвестиции, които би трябвало да му бъдат възс- тановени. Но пък още по-предходното поколение е извършило инвестиции за пред- ходното и т.н.

Следователно зависимостта между поколенията не е въпрос на “обществен дого- вор между поколенията”, както сега се интерпретира взаимодействието помежду им в т.ч. и в областта на социалното осигуряване, а природно (дори и при животин- ския свят) и обществено (при човека) обусловено възпроизводство, закодирано от самото развитие на природата (материята) и обществото. То е неизбежно заложено от самото им съществуване. Ето защо не може да става дума за “обществен дого- вор”, а за обусловена от самото развитие необходимост.

Друго срещано определение е, че то е относително обособена самостоятелна система за живот и възпроизводство на тази част от обществото, която по независещи от нея причини не е в състояние да си осигури доходи и усло- вия за живот и възпроизводство. Нейната самостоятелност е относителна и е в зависимост от: А) политиката на страната намираща отражение в сигурнастта и устойчивостта на системата; Б) икономиката на страната намираща израз в параметри на развитие на съвкупното обществено възпроизводство и от тук на възможни параметри за развитие на осигурителната система; В) демографското състояние на страната намиращо израз в демографските характеристики на населението; Г) влиянието и въздействието което оказва международната на националната осигурителна система.