Афилиейт мрежи

1
107
Добави коментар

Афилиейт маркетингa (или както се изписва на Английски: Affiliate Marketing) е непознато за широката публика понятие. Много от насочилите се към онлайн търговия дори не подозират за съществуването на подобен метод за предлагане на стоки и услуги. Чрез него търговци, клиенти и предлагащи рекламни площи в блогове и сайтове установяват връзка помежду си, развивайки един общ бизнес.
Начинът на работа е елементарен, афилиатите предлагат възможност за реклама на търговците. Това често е площ, каре, за банер, чрез който се предлага на клиента някаква стока. При кликване върху него системата препраща посетителя на сайта или блога към онлайн магазин, от който може да си закупи съответната стока на промоционална цена.
Чрез измерване се отчитат с точност постигнатите резултати. Всеки уникален потребител оставя своя „отпечатък“ на уебсайта, с всяко влизане на страницата. Системата отчита броя нa посетителите и влиянието на посещенията върху продажбите. Търговците, които най-често са електрони магазини, плащат на промотиращите ги афилиатите за всеки потребител, препратен към магазина за онлайн продажби, който е направил покупка в тази система. Месечно се генерира количество продажби, като процент от реализираната печалбата отива при афилиатите.
Афилиатите печелят в зависимост от резултатите, които постигат, а търговците имат гаранция, че отделеният от тях бюджет за реклама е изразходван по най-целесъобразния начин. Затова този метод за реклама е ефективен.
Афилиейт маркетинга се развива от страници, посветени на различни теми. Например собственикът на успешен блог за мода се явява афилиат на компания предлагаща на дрехи, която слага банери или линкове на платформата, препращащи към фирмения сайт. Отчита се трафика и осъществените онлайн продажби чрез този трафик. Накрая на месеца държащият правата за уебстраницата получава от рекламодателя процент от реализираните чрез онлайн медията продажби.
На Запад афилиейт маркетинга е един от най-ефективните начини за реклама, защото е евтин, достига до широк кръг от потребители и резултатите от него могат да бъдат отчетени с точност. В България този бизнес тепърва ще набира скорост, а потребителите на онлайн услуги ще стават все по- активни.