Сео оптимизация

1
106
Добави коментар

SEO оптимизация

Опитният SEO-оптимизатор притежава цял арсенал от методи за повишаване рейтинга на даден сайт и за увеличаване обема на трафика като цяло, започвайки от платени линкове и завършвайки с масови маркетингови кампании и дори спам.

Изпускайки оптимизацията вътре в самия сайт (съставянето на грамотно съдържание, поставянето на мета-тагове и другите методи за улесняване на търсещите роботи), тук ще разгледаме втория основен фактор за повишаване рейтинга на сайта в търсачките: ранжирането на линковете.

На пръв поглед тук всичко е просто – колкото повече линкове има, толкова ще е по-висок рейтингът на сайта. Но това не е съвсем така. Като цяло можем да отделим следните пунктове, които придават на даден линк по-голяма или по-малка тежест от гледна точка на роботите на търсачките.

1. Колкото по-нагоре – толкова по-добре!

Ние четем книгите отгоре надолу, а изображенията в браузъра също се зареждат отгоре надолу. Така и ботовете (индексиращите роботи) не нарушават общоприетите норми и индексират страниците отгоре надолу. Това се обуславя също така и от факта, че зареждането на страницата започва от шапката (хедъра) и завършва с това, което е прието да се нарича футър на страницата. Именно заради това ботовете понякога могат да се откажат да индексират цялата страница докрай. За това може да има различни причини: от бавната скорост на сървъра (нетърпеливите ботове, подобно на малките деца, не обичат да чакат: те искат всичко и наведнъж) до изобилието на външни линкове на страницата, тежестта на които става все по-малък в зависимост от това, колко по-надолу са разположени те. Когато ботът сметне, че тежестта на следващите линкове ще е близка до нулата, той може да откаже да ги индексира и да продължи да се разхожда по други сайтове.

2. Единични линкове или наситен със съдържание ресурс

Търсачките не обичат единични линкове. „Какъв е този линк и на кого е нужен той?“, размишлява ботът и решава да му даде по-незначителна тежест. Когато обаче ботът се сблъска с линк вътре в текста, той радостно възкликва: „Алилуя! Текстът наистина е пълен със смисъл, а значи и линкът трябва да е достатъчно релевантен на темата? Ще му придам още малко тежест“. Разбира се, контекстните линкове е най-добре да се разполагат вътре в статиите. В мрежата има огромен брой местенца, където можете да поместите статия или прессъобщение, както общотематични (където ще приемат всяка една статия), така и тясно специализирани сайтове (например статии на автомобилна тематика, здравеопазване или строителство).

3. Грамотен подбор на ключови думи

Ако сайтът Ви продава подови настилки в Австралия, а текстът на хиперлинка гласи „отглеждане на охлюви в условията на ядрена война“, то едва ли този линк ще допринесе много за ранжирането на Вашия сайт. Текстът на линка трябва да бъде релевантен не само на тематиката на Вашия сайт, но и на темата на самата страница, на която се намира. Тук отново на помощ идват статиите: в статията можете да управлявате наситеността на ключовите думи на страницата и съответно да увеличите релевантността на страницата, към която ще публикувате линк на Вашия сайт.

Трябва да отбележим, че напоследък сайтовете с много статии са особено любими на търсачките, благодарение на постоянно обновяващото се съдържание. Новите статии и новият текст са като храна за ботовете! Те все по-често ще проверяват сайтовете Ви и ще ги индексират по-бързо от статичните страници, където единствената промяна е разполагането на платени линкове. Пишете и публикувайте статии и нека ботовете бъдат с Вас!

Промените в поведението, които дължим на търсачките

Стратегиите за SEO оптимизацията са се променили през последните няколко години. Това е една от основните характеристики на SEO оптимизацията. Google и останалите търсачки направиха много трудно изграждането на линкове.

Причината, която най-мощната търсачка посочи за премахването на връзките, е борбата със спама. Някои специалисти казват, че стратегиите за SEO оптимизация не са единственото нещо, което подлежи на промяна. Някои от тях изразяват съмнения, че те се опитват да моделират потребителското поведение. В процеса значението на линковете намалява повече и повече.
Как се променя поведението?

Търсачките внимателно се опитват да направят мисленето на потребителите еднакво, като постигат това с промяна на изискванията. Собствениците на сайтове налагат промени в SEO оптимизацията, за да повишат ранга си.

Неусетно всеки от нас започва да се завръща към резултатите на търсачката всеки път, когато не знае нещо. След органичните резултати започваме да търсим изображения или видео клип. Освен това можем да намерим и маршрут, както и посоки. Вероятно някои от нас търсят и статуси за полети и т.н.

Пълзенето на ботовете на търсачките по вертикалите на сайтовете е добре документирано. Но от гледна точка на SEO оптимизацията и изграждането на връзки, това е процес, който постепенно обезценява линковете.
Враждебна реакция и непредвидена последица?

Промяната в потребителското поведение и страхът от изграждане на връзки заради санкция създават интересен резултат. Вероятно той ще промени много стратегии, които са свързани със SEО оптимизацията. Преди голямата инвазия на търсачките потребителите избираха предимно официалните сайтове на дадена компания, за да валидират знанията си.

Сайтът е изградил добра стратегия за SEO оптимизация, като освен това се превръща в качествено хранилище за линкове към други фирми. Естествено качеството им е различно, някои са добри, други – не толкова. В последните години това е стратегия, която не може да се прилага адекватно.
Балансът между добри и лоши връзки

Всеки собственик на бизнес, който е разчитал на собствения си авторитет за изграждане на връзки, може да се окаже в незавидна ситуация по отношение на SEO оптимизацията. Вероятно след последните промени, които Google въведе за изграждането на мрежите на връзки, са ги наранили сериозно. Балансът им от лоши и добри връзки се е наклонил заплашително към ликове, от които трябва да се отърват.

Те не могат да се свързват с клиентите или допълващия ги бизнес, защото се страхуват, че Google ще ги санкционира. Стратегията за SEO оптимизация по отношение на линковете се превърна в едно непрестанно премахване на връзки, за да останат само най-качествените.

От промените пострадаха търговски марки, които имат повече от десетилетие добра онлайн репутация. Наказания за гост автори претърпяха доста известни мрежи. Примерите говорят сами за себе си.
Обединението на маркетинга и търсачките

Това е изключително сложен проблем, който трябва да се разреши от двете страни. Освен това никоя от тях няма да бъде доволна на 100%. Това означава, че собствениците на бизнес ще трябва за пореден път да променят начина, по който изграждат своята SEO оптимизация.

Освен това търсачките ще трябва да променят подхода си, което може да се случи наистина много трудно. Все още няма индикации диалогът, от който зависи смисълът на изграждането на връзки, да се случи.

« НАЗАД