УСПЕХ: Индия успешно проведе полет на системата за аварийно спасяване като част от подготовката за пилотирана мисия!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 05 Юли 2018

Посещения: 24

Снимки от днешния успешен полет на системата за аварийно спасяване. Photo credit : ISRO

5 юли 2018 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Днес Индия направи още една важна крачка напред към реализацията на пилотирана космическа мисия, след като беше тествана успешно системата за аварийно спасяване. След безпроблемно обратно броене, продължило общо пет часа, макетът на пилотирания кораб заедно със спасителната кула излетяха в 03:30 ч. българско време. Полетът продължи общо 259 секунди, като през това време кулата успешно издърпа макета на пилотирания модул на височина 2.7 километра, след което модулът се завърна обратно с помощта на парашути. 

Това бе първият тестов полет като част от подготовката на пилотирана мисия след прекъсване, продължило три години и половина. Предишното излитане бе проведено през декември 2014 година, когато ракета GSLV. MK III изведе в космоса на височина 125 километра мисията „Кеър“ – тестов макет на пилотиран кораб, който също успя да се завърне с помощта на парашутите си.

Дългите периоди между тестовите мисии на Индия показват, че Индийската космическа агенция (ISRO) не е поставила пилотираната си програма сред топ приоритетите си. Това бе потвърдено от шефа на агенцията Киран Кумар, който миналата година оповести по време на интервю, че най-важно за индийската космонавтика е да изстрелва повече спътници. Въпреки това, в рамките на ограничените си ресурси, Индия се готви за полет на астронавт. Известна част от подготовката за такъв полет е завършена – например, вече е разработен скафандърът. Но официална дата за пилотираната мисия все още не е определена. 

За повече информация относно вчерашния шеф: ISRO

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/