Китай и САЩ разпалиха Първата търговска война

1
192
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай.

В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ и се очаква Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.

Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25% върху стойността на 818 китайски продукти – машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на $34 млрд. 

Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“. Пекин обяви, че новите мита нарушават правилата за свободна търговия на Световната тъговска организация и нарече САЩ „търговски хулиган“ (trade bully), който излага на риска световния икономически растеж. В същото време държавните медии в Китай обявиха, че правителството ще засегнатите от американските тарифи китайски компании ще бъдат подпомагани от китайската държава.

„САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация и започнаха най-голямата търговска война в икономическата история дотук“, заявиха от министерството на търговията на Китай в изявление.

„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, се казва още в изявлението.

„Въвеждането на митата е пример за търговско сплашване. Това нанася сериозна вреда на сигурността на световните производствени вериги и пречи на процеса на възстановяване на световната икономика“, е посочено в документа.

 

US has ignited largest trade war in economic history: China’s MOC https://t.co/HEHBZdx1Uu pic.twitter.com/VPfxtg5L15
— China.org.cn (@chinaorgcn) July 6, 2018

Според Пекин това решение на американските власти ще доведе до дестабилизация на световните пазари и ще нанесе вреди на много „невинни международни компании“. В резултат на това ще пострадат не само обикновени предприятия и потребители, а също така ще навреди на интересите на американските предприятия и граждани“, изтъква китайското търговско ведомство.

Китай е принуден „да контраатакува“ американските мита, се казва в комюникето.

 

Китай не е безсилен, както си въобразява Тръмп

Според в. Washington Post вече има много доказателства за начина, по който китайските регулатори максимално затрудняват опитите на американските компании да предлагат своите продукти на китайския пазар.  Според изданието това е част от „координирана на правителствено ниво кампания“. 

Вестникът информира за перипетиите на американска компания, която изнася череши за Китай и чиито товар е бил принуден да чака на митницата повече от  седмица получаване на сертификат за санитарен контрол. И естествено качеството на износа паднало драстично. Друга фирма, която внася в Китай автомобили през последния месец била подложена на два пъти повече митнически инспекции от обикновено.  Същите оплаквания има и от две фирми за износ на храни за домашни любимци, чиито продукти умишлено са подложени на бойкот и все по-трудно стигат до рафтовете на китайските магазини.

Всички американски компании се оплакват, че издаването на работни визи и лицензии се е превърнало в истински кошмар и процесът е забавен максимално.

Тръмп винаги твърди, че САЩ могат „лесно да печелят търговски войни“, особено когато американски компании продават повече стоки в чужди държави, отколкото внасят – както е в случая с  Китай.  Логиката е,  че дори другата държава да наложи реципрочно нови по-високи тарифи върху  внасяните американски стоки, САЩ в крайна сметка печелят, защото Китай купува повече американски продукти отколкото изнася.

Но китайската тактика за ожесточаване на режима на регулациите срещу американските компании трябва да напомни на Тръмп, че митата и тарифите не са единственото оръжие в търговската война със САЩ.  И в крайна сметка търговското противопоставяне може да струва на САЩ много повече, отколкото Тръмп изобщо е предполагал.
 

САЩ изнасят земеделски продукти на $25 млрд. само за Китай 
–––––––––– 

САЩ имат огромен търговски дефицит при обмена на стоки с Китай, който внася продукти за $130 млрд., а изнася на американския пазар стоки за $500 млрд. Това означава, че Китай разполага с ограничен капацитет за реципрочно налагане на допълнителни мита върху американските стоки. Тръмп заплаши, че ще сложи мита върху китайски стоки за $400 млрд., но Китай не внася достатъчно американски стоки, за да отговори адекватно на подобна мярка. 
 

#China customs delays clearing US goods, potentially disrupting imports of key products such as pork and soybeans as trade war starts. Some customs departments were waiting until they had received official guidance on imposing hefty import tariffs. https://t.co/2FjDWnG3WT pic.twitter.com/LRBDfcNBvP
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) July 6, 2018