Космосът започва на височина 80 километра над земната повърхност според ново научно изследване

2
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Според новия научен критерий корабите „СпейсШипТу“ на Върджин Галактик, които се очаква да са способни да надхвърлят 80-километровата височина, ще успяват да навлизат в космоса. Photo credit : Virgin Galactic

24 юли 2018 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Къде точно свършва земната атмосфера и на каква височина започва космическото пространство? В продължение на десетилетия се водят спорове по този въпрос, а той става все по-горещ с развитието на частни компании като Върджин Галактик и Блу Ориджин, които скоро ще започнат да предлагат туристически билети за суборбитални полети. Ще можем ли да кажем, че тези туристи наистина ще посетят космоса? 

Традиционно за граница на космическото пространство се приема 100-километровата височина – т.нар. „линия на Карман“, кръстена в чест на аерокосмическия пионер Теодор фон Карман. Но експерименталните данни не подкрепят това число. Това бе съобщено днес на страниците на научното списание Сайънс, където е представен трудът на Джонатан МакДауъл – астрофизик от центъра Харвард-Смитсониън в Кеймбридж, Масачузетс.

МакДауъл се е разровил в публичните записи на спътникова телеметрична информация за орбитите на общо 43 000 сателита. Повечето от тях са работили далеч от обсега на земната атмосфера. Но поне 50 спътника са навлизали в орбити на височина под 100 километра. Такъв спътник е бил съветският „Електрон 4“, който направил 10 обиколки на Земята при височина около и под 85 километра, преди да изгори през 1997 година. Можем ли в такъв случай да кажем, че спътникът не е бил в космоса? Условията се променят драстично едва когато височината падне под 80 километра – там атмосферата е вече твърде плътна, за да позволи на спътник да направи една пълна обиколка около Земята.

След като емпиричните доказателства станали ясни за МакДауъл, той се обърнал към математиката и започнал да изчислява траекториите на спътниците при навлизане в земната атмосфера. Оказало се, че атмосферните сили на триене и съпротивление стават пренебрежимо малки на височина между 66 и 88 километра. 

Така става ясно, че космическото пространство започва приблизително на височина 80 километра над земната повърхност.

Откритията на МакДауъл са в съгласие с други проучвания през последните години, като това на учения Томас Гангал, който миналата година публикува в списанието Journal of Space Law статия със заглавие: „Не-Кармановата линия: Градска легенда за космическата епоха“. Гангал твърди, че фон Карман никога не е предлагал 100-километрова граница в своите трудове. Проблемът е дошъл от юристите, които в усилията си да определят къде свършва националното въздушно пространство и къде започва международната космическа област, не интерпретирали правилно инженерните му данни.

Въпреки новите научни открития Брайън Уийдън, който е директор по програмно планиране относно въпросите по космическа политика, смята, че надали науката ще успее да сложи точка по темата къде започва космосът. „За съжаление това е правен и политически дебат“, смята той. „Техническите решения рядко се приемат за отговори при такива дебати“. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/