Първа помощ при изкълчен глезен и как народната медицина може да ни помогне?

2
202
Добави коментар
teokostov
teokostov

Изкълчването всъщност представлява изместване на костта от ставата. (изместване на ставните повърхности една спрямо друга).

Най-често се изкълчват раменната става, лакътната, колянната, тазобедрената и др.

В момента на изкълчването обикновено се усеща силна болка, която после може да стане търпима. Понякога болката обхваща целия увреден крайник и той изтръпва, което зависи от разтягането и натискането на нервите.

Не при всички случаи е лесно да се установи  изкълчване. Понякога то се смесва със счупването или се взема за навяхване. Затова преди всичко трябва внимателно да се огледа повреденият крайник, освободен от дрехите, и да се сравни със здравия; когато ставата не е отекла, изкълчването лесно се познава: изместеният крайник взема неправилно положение, бива по-дълъг или по-къс, формата на ставата се изменя, виждат се трапчинки или изпъквалия там, дето в здравия крак ги няма; движението в ставата е трудно или съвсем невъзможно.

Как да лекуваме?
Вземането на своевременни мерки е от изключително значение, защото ако ставата не се намести навреме, може да се развие застаряло изкълчване с последица лесно настъпващо изкълчване след наместването.

Лечението се състои в наместване от лекар-ортопед и задържане в наместеното положение (най-добре под упойка).

Народните лечители са обръщали сериозно внимание на изкълчванията и са създали много прийоми за наместване на изкълчените стави. Факт е съществуването на много вещи лица, познаващи наместването на костите. Разбира се, днес, когато организацията на медицинската помощ у нас е много добре развита, наместването на изкълчванията трябва да се извършва от лекар-специалист.

Народна медицина при изкълчен глезен
Народната медицина практикува изместените кокалчета (прешлени на ходилото) да се оправят по следния лек начин: пострадалият се улавя за врата (раменете) на друг човек, който незабелязано от пострадалия настъпва внимателно с босата си пета пръстите на изкълченото му ходило и едновременно с това бързо се навежда напред, с което издърпва тялото на пострадалия напред и нагоре и разместените кости сами се наместват.

Втори начин, прилаган от народната медицина, е: пострадалият всекидневно с болния си крак въпреки болките търкаля по дъските на пода кочан от царевица по 1-2 часа до уталожване на болките. Извън това да се направи и казаното за изкълчвания с добавки: в случая най-добре помагат или хладката лапа от суров кромид лук със сол, или пък топлата лапа от трици, сварени с оцет. След оправяне на ходилото, за да се предпази то от ново изкълчване, трябва да се постави в шини от мукава или дъсчици. Щом болките съвършено преминат, шините да се заменят с мушамата за изкълчена става.