Ливърпул победи Манчестър Сити с 2:1. Мане и Салах се завърнаха с попадения

3
194
Добави коментар

Димитър Дулички
26.07.2018

Ливърпул победи Манчестър Сити с 2:1 във втората си контролна среща на американска земя. Головете за „червените“ реализираха Мохамед Салах и Садио Мане. Преди това Сити бяха излезли напред в резултата след попадение на Лирой Сане. Въпреки лошия терен момчетата на Юрген Клоп създадоха куп положения пред вратата на „гражданите“, главно след почивката, когато в игра бяха включени именно Мане и Салах.

През първата част в игра за Ливърпул бяха следните състезатели: Лорис Кариус, Натаниъл Клайн, Джо Гомес, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън, Фабиньо, Джеймс Милнър (капитан), Джорджиньо Вайналдум, Къртис Джоунс, Адам Лалана и Даниел Стъридж. След почивката пък играха Кевин Келерър, Натаниъл Клайн (Рафаел Камачо), Върджил ван Дайк (Натаниъл Филипс), Рагнар Клаван, Андрю Робъртсън (Алберто Морено), Фабиньо (Педро Чиривея), Джеймс Милнър (капитан) (Марко Груич), Бен Уудбърн, Садио Мане, Къртис Джоунс (Мохамед Салах) и Доминик Соланке. В състава на „гражданите“ личаха имената на много юноши, които бяха подсилени от опитните Клаудио Браво, Лирой Сане, Рияд Марес, Джо Харт и Бернардо Силва.

Като цяло първото полувреме протече равностойно, като липсваха опасности пред двете врати. Правеше впечатление Фабиньо, който рушеше играта на съперника с нарушения. Като цяло бразилецът не изигра добър двубой. През второто полувреме дефанзивният полузащитник допусна да бъде надбяган и преодолян от Бернардо Силва на фланга. Последва подаване на Силва към Сане, но германецът не успя да преодолее младока Келерър, който се намеси отлично.

Върджил ван Дайк също няма да запомни с добро мача с Манчестър Сити. Централният бранител игра разсеяно преди почивката и след грешка получи жълт картон за тактическо нарушение. При гола на „гражданите“ именно той бе надбяган от Лирой Сане, който останал сам срещу вратаря на Ливърпул, не пропусна да открие резултата. Партньор на ван Дайк в центъра на защитата пък бе Джо Гомес.

В края на първото полувреме Ливърпул не получи дузпа за събаряне на Къртис Джоунс в наказателното поле.

Лорис Кариус направи добро първо полувреме. Немецът се отчете с едно спасяване и няколко боксирания на топката.

Ливърпул можеше да изравни в 56-ата минута, но попадение на Доминик Соланке бе отменено поради засада. Като цяло този път видяхме добра игра от младия нападател. Англичанинът се отчете с едно извеждащо подаване към Садио Мане. Вторият преодоля Джо Харт, но си поведе топката твърде силно, с което скъси прекалено много ъгъла за изстрел и в крайна сметка ударът му отиде в аут. Соланке се отчете и със спечелена дузпа. В дадено от съдията продължение на втората част, нападателят бе ударен с рамо в главата от бранител на Сити.

Влизането в игра на Мохамед Салах и Садио Мане обърна резултата и даде превес на Ливърпул. Двамата бяха активни, като успяха да отбележат и по едно попадение. Мане тормозеше защитата на символичните домакини със своите скорост и дрибъл. Салах пък можеше да се разпише на 3 пъти в рамките на първите 10 минути игра от появяването му на терена. В 63-ата минута египтянинът изравни резултата след гол с глава и отлично центриране на Рафа Камачо. Това бе едва второто докосване на Мо в мача. Тук трябва да кажем, че останаха съмнения за засада. 4 минути по-късно последва нов удар на Салах с глава, след пробив и центриране на Мане. Този път играч на Сити изчисти топката малко пред голлинията. Секунди по-късно африканецът нацели и гредата. В 86-ата минута станахме свидетели на нова комбинация между Мане и Салах. След центриране на втория, топката стигна до Мане, който от трудна позиция не успя да улучи вратата.
Основна заслуга за превеса на Ливърпул след 60-ата минута има и пресата, наложена от играчите в червени екипи. Поради тази причина „гражданите“ имаха големи проблеми с изнасянето на топката, което доведе до редицата положения пред вратата им.

Победният гол за мърсисайдци пък дойде дълбоко в продължението на мача. Както вече споменах, Доминик Соланке бе фаулиран в наказателното поле, и Садио Мане нямаше проблем да реализира от бялата точка за 2:1.

Статистиката от двубоя затвърждава превъзходството на Ливърпул. „Червените“ са отправили общо 17 удара, от които 5 в целта. Сити пък имат 8, 5 от които точни. Владеенето на топката е 53:47 процента в полза на мърсисайдци, които имат и повече ъглови удари – 3:2.

Разширен репортаж от срещата – тук.

Можем да бъдем доволни от играта на Ливърпул, особено от тази след 60-ата минута. Хубаво за отбора е, че Салах и Мане не загубили ритъма в играта си. Ще бъде много интересно да се наблюдава играта на тима, когато всичките звезди на Юрген Клоп са на линия и се обиграят. В този двубой не видяхме Алисон, Роберто Фирмино, Деян Ловрен, Трент Алекзандър-Арнолд, Джордан Хендерсън, Джердан Шакири и Наби Кейта, които получиха почивка. Най-вероятно ще видим последните двама в следващия двубой, който е срещу Манчестър Юнайтед и ще се изиграе на 29 юли (тази неделна сутрин) от 00:05 ч. българско време. Алисон и Фирмино пък най-вероятно ще видим в игра на „Анфийлд“ на 04 август, когато е контролата с Наполи. Останалите играчи вероятно ще пропуснат първата официална среща за сезона, която е срещу Уест Хем на 12 август.