Когато държавата е вложила милиарди долари в космически проект и нещата не са се получили, кой трябва да плати за гафовете?

2
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 юли 2018 г. 20:00 ч. Амо има нещо, което е общовалидно за космонавтиката като цяло, то е, че всеки един космически проект е труден. Винаги има шанс нещо да се оплеска. Винаги има възможност парите да не стигнат и да са нужни още средства. Вероятността за неочаквано отлагане дебне на всяка крачка. Поради тази причина политиците си затварят очите, когато одобрят даден космически проект и нещата не се получат своевременно, след което покриват неочакваните разходи и никой не носи отговорност за нищо. Никой не очакваше, че строежът и изпитанията на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ щяха да вървят по вода. Грешки се случват, нормално е. 

Проблемът с „Джеймс Уеб“, пише днес The Atlantic, е че много от грешките при него можеха да бъдат предотвратени. Това показват резултатите от независима комисия, която разследваше възникналата ситуация. Работниците са използвали грешния разтвор, за да почистят горивните клапани. Гаф в окабеляването довело до сериозно увреждане на трансдюсерите. По време на важен тест се разпилели множество болтове и отнело месеци, за да бъдат намерени всички. 

Благодарение на всичко това „Джеймс Уеб“ няма да лети тази година, какъвто беше планът допреди няколко месеца. Нито догодина. Нито по-догодина. Стартът е изместен за 2021-ва, а общата работа по телескопа вече възлиза на почти $10 милиарда. И докато компанията-производител Нортроп Груман, която е сключила правителствения договор, сега ще прекара лятото в чистене на поразиите, един въпрос стои: кой ще плати за цялата бъркотия?

Въпросът скара изпълнителния директор на компанията Уес Буш и конгресмена Ламар Смит от Камарата на представителите. По време на прослушванията тези дни беше проведен следният разговор:

„Бихте ли се съгласили да платите тези $800 милиона над ценовия таван?“, попита Смит.

„Ние мислим, че това би бил грешен подход“, отвърна Буш.

„А аз пък си мисля, че това би било справедливо, имайки предвид лошите протоколи и лошия мениджмънт“, апострофира Смит. „Щеше ми се Нортроп Груман да поеме отговорност и да прояви малко повече добра вяра, както в интерес на данъкоплатеца, така и по отношение на надхвърлянето на цената. Изглежда, че вие вече сте си решили какво да си мислите. По стечение на обстоятелствата не съм съгласен с вас“.

В миналото се е случвало частни компании да платят обезщетения за гафовете си. През 80-те години фирмите, работещи по телескопа „Хъбъл“, получили бонуси в размер на милиони долари, независимо от факта, че телескопът излетял по-късно от очакваното, на по-висока цена и с един фрапантен гаф: дефект в огледалото довел до това снимките да са с лошо качество. Производственият дефект бил открит чак след изстрелването и се наложило да бъде коригиран от астронавти.

Въпреки това две компании, Перкин-Елмър и Хюз Еъркрафт, платили обезщетение на правителството. Хюз дали $10 милиона, а Перкин-Елмър: 15 милиона (източник). Средствата били осигурени доброволно, след като американският Департмент по отбрана заплашил фирмите със съд.

Същото може да се случи и с Нортроп-Груман, ако нещата с „Уеб“ не се получат. Само че този път има една голяма разлика. След като се оказа, че „Хъбъл“ е построен неправилно, все пак имаше възможност да бъде ремонтиран от астронавти. Совалките можеха да достигат до него.

За „Джеймс Уеб“ обаче възможността да бъде обслужван не е предвидена. Той ще бъде изстрелян в хелиоцентрична орбита и трябва да разгърне деликатния си механизъм напълно в автоматичен режим, без никаква чужда помощ.

Което ще рече, че ако нещо се обърка, „Джеймс Уеб“ ще се превърне в космически боклук на цена от $10 милиарда долара. 

Телескопът „Джеймс Уеб“. Credit : NASA/Chris Gunn