Специализацията единствено в областта на животновъдството

1
102
Добави коментар

Специализацията единствено в областта на животновъдството без наличието на стопанисвана земя и необходимостта от пазарен път за набавяне на фуражите не осигурява добри икономически резултати. С включването на растениевъдни отрасли в производствената структура се увеличава замеделският доход и заетостта на членовете на стопанството. Друг изход за достигането на сравнително висок размер на общия доход за замеделското домакинство е съчетаването на дохода от животновъдно и растениевъдно производство с неземеделска заетост или заетост извън собственото стопанство.

Новини от страната и чужбина

Първа инвестиционна банка
Отборът от Формула 1 “Форс Индия” е заплашен от фалит
„Фалшивите новини“, манията на Тръмп, стават инструмент на авторитарни лидери

Проведените анкетни проучвания дават една обща картина за икономическото състояние и жизнеспособността на изграждащите се земеделски стопанства. Те обхващат един начален период на тяхното създаване и утвърждаване, поради което липсва достатъчно надеждна информация за финансовите и икономическите им резултати; не са установени и оптималните пропорции между  факторите  на производство* то . Материално-техническата база в повечето от кооперациите е получена пуд формата на дялово  участие  на  членовете им от ТКЗС , липсват средства за нейното модернизиране. Анкетните проучвания не отразяват и динамиката на цените както на земеделските продукти, така и на използваните средства за тяхното производство.

Поради това научен колектив от* от ИИСС е направил опит за изследване жизнеспособността на земеделските кооперации по разчетно-конструктивен път. За целта са изградени модели на земеделски стопанства с различна производствена специализация, съобразена с пазарните, природно-климатичните условия и използваните технологии в практиката. По нормативен път са формирани производствените разходи, продукцията и капиталните вложения. Оптимизиран е съставът на необходимата техника и на работната сила. Независимо от допуснатите условности, изследването позволява да се направят верни изводи за влиянието на производствената специализация в земеделските кооперации върху тяхната жизненост и конкурентоспособност.

Анализът на данните показва, че най-висок размер имат приходите от декар обработваема земя в стопанства , в чиито сеитбооборот са включени зеленчуци и трайни насаждения.  Например при тясна специализация само за  трайни  насаждения  приходите  на  1 дка обработваема земя са в границите от 9600 до 20 762  лв.;  при зеленчуци и трайни 9840 лв./дка; при зърнени, технически, зеленчуци и трайни 7586 лв./дка. Значително по-ниски са приходите от дка в растениевъдни стопанства, специализирали се  в  отглеждането  на зърнени и технически култури 1350-1470 лв./дка., а най-ниски – в зърнено-фуражните земеделски  стопанства  887-900  лв./дка . Сравнително ниски са те и в смесените фуражно-животновъдни стопанства, без стокови култури 2487-3200 лв./дка.

Приходите на 1 член съответно са: зърнени и технически 1151-1757 лв./член; при зърнени и зеленчуци – 1185-1352 лв.; при зеленчуци и трайни 1803 лв.; при зърнени зеленчуци и трайни – 1189-1508 лв., в смесените фуражно-животновъдни 518, 642, 887  и  945  лв.  Независимо от високия размер на приходите на дка  при  ягодоплодните ,  приходите на човекоден поради високата  им  трудоемкост  са  ниски  523596 лв./член.

Пай-големи са приходите на 1 лв. капитални вложения в трайните насаждения – от 18 до 30 лв., а най-ниски при зърнените и техническите култури от 1.13 до 1.38.

Най-материалоемко е  производството  в  трайните  насаждения, където материалните разходи на дка обработваема земя достигат до 3-5 хил.лв., докато при зърнено-фуражните и техническите култури те са в границите на 500-700 лв./дка. I ю-големи  са  материалните  разходи  на дка и в смесените стопанства  с  растениевъдно-животновъдно направление – 11001400  лв./дка.  По  отношение  на  материалните разходи на човекоден се наблюдава обратна тенденция – в трудоемките производства (зеленчуци, ягодоплодни и др.) материалните разходи на ч/ден са по-ниски – 100-126 лв., а във  високомеханизираното производство на зърнени и технически култури значително по-високи – 457-626 лв.

Най-доходно е производството от трайни  насаждения.  Доходът  от дка обработваема земя при кайсиите е 4990 лв., а при ягодоплодните достига до 12830 лв. Сравнително висок е доходът от дка и в смесените растениевъдни-животновъдни стопанства, специализираните за производство на зърнени, фуражни, зеленчуци и трайни 1200 до 23X9 ли. I ю-писък е гой при зърнените и техническите култури 5X0-700 лв./дка.

Изграждането на производствената структура на земеделските стопанства е непосредствено свързан с необходимите  капитални вложения за отделните видове производства . Според направените разчети те възлизат на: трайни насаждения 7-8 хил .лв./дка; зърнено-фуражно производство 1600 лв./ дка; зърнено производство с трайни и зеленчуци 2600-2700 лв./дка ; зърнени и технически 1200-2000 лв./дка . Същевременно доходите на 1 лв. капитални вложения при трайните насаждения значително превишават тези при  останалите култури и е в границите от- 10 до 18  лв.,  срещу  0.54-73  лв.  при зърнените и техническите.

Добавената стойност на дка обработваема земя при трайните насаждения е около 10 пъти по-голяма от тази при зърнените и техническите култури. Тя е от 6200 до 13 880 лв./дка в  стопанства  с трайни насаждения; от 680 до 800 лв./ дка със зърнено-технически култури; от 2100 до 2660 лв./дка със зърнени и зеленчуци;  от 5380  до 7880 лв./дка със зърнени, трайни и зеленчуци;  от 1440  до  1600  лв./дка със зърненофуражни култури и от 1510 до 2150 лв./дка в смесените зърнено-животновъдни стопанства.

Основен показател за  жизнеспособността  на  земеделските  стопанства е вместването им в монетарната рамка на доходност”, възможността им за пазарно осигуряване факторите на производството труд, земя и капитал. Показателни в това отношение са  данните , посочени в Таблица 3.

Правилно изградената производствена структура е предпоставка за постигане на пълна заетост на необходимата работна сила. При високомеханизираното производство на зърнени и технически култури и в животновъдството потребността от сезонно наети работници е сведена до минимум. Направените разчети в това отношение показват следните размери на необходимите разходи за наета работна сила при стопанство с различна специализация: при зърнени и технически от 54 до 145 лв./дка , при зърнени и зеленчуци-от 250 до 650 лв./дка; при зърнени и трайни от 269 до 954 лв./дка; при ягодоплодните  4740 лв./дка . Степента на заетост на постоянно работещите в стопанствата със зърнено-фуражно производство,  трайни  насаждения  и  животновъдство  достига  до  81%, а при производството на зеленчуци и ягодоплодни само 50-60%. Стандартното отклонение в необходимия брой човекодни по месеци в стопанства с многоотраслова структура (зърнено производство и технически; зърнено-фуражно  производство  и  животновъдство ; зърнени, зеленчуци, трайни; зърнено-фуражни и зеленчуци)  е  в границите от 231 до 740, а в  тясноспециализираните  (кайсии, ягодоплодни и др.) значително по-високо от 1590 до 2571.

 

 

 

Like this:

Like Loading…

Related

Published by decentralizaciq

View all posts by decentralizaciq

Published
August 6, 2018August 7, 2018