Финанси глобализация

3
119
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Финанси глобализация

Показателно е, че Брунтланд сравнява прехода към УР с „революция”. Първите привърженици на идеята за УР са го разбирали добре. Впоследствие надделяват опитите всяка идея, свързана с УР, да се вкара в статуквото и то на всяка цена да се поддържа.

Новини от страната и чужбина

Summertime jazz с Fibank Цветан Василев си призна — „Искам фалит за „Сръбска фабрика за стъкло“! Меркел: Фалшиви новини, тролове и социални ботове може да манипулират изборите

Ако се върна отново към идеята, с която започнах — за „нова парадигма на развитието”, то трябва да посоча, че концепцията за УР, осмислена в пълния й обем — с дълбочината и обхвата на всички промени, които е нужно да се осъществят, действително представлява нов модел или нова парадигма на развитието. Но ако говорим днес за нова парадигма на развитието трябва да осъзнаваме, че човечеството е едва в нейното начало, а решителната промяна към УР все още предстои.

В контекста на гореказаното, предвид сложните и неотложни проблеми, които стоят за разрешаване, в заключение ще завърша с очертаване на задачите, пред които днес се изправят:

v Образованието;

v Науката;

v Един университет (нашия университет).

Образованието (и възпитанието) са много важни, тъй като те могат да влияят за промяна на индивидуалното съзнание. За форми- рането на нов мироглед и нова ценностна система, особено на под- растващите. За появата на нови поколения, с нов начин на мислене и с друго отношение към природата. През 2005 г. ООН инициира Десетилетие на „Образование за УР”, което считам за една от най- важните и далновидни мерки на Световната организация.

Науката — На конференцията в Рио де Жанейро през 2012 г. като една от основните насоки за работа бе посочено укрепването на връзката „наука — политика”. Науката продължава да е в дълг към концепцията и политиката за УР. За да стане политиката ефективна, науката трябва да даде отговор на много въпроси.

Роля на науката се изразява в:

– разработването на концепцията за УР (теория; философия, начин на мислене);

– политики за постигане целите на УР (глобалното управление за УР);

– механизми и инструменти;

системи от показатели за измерване — чрез тях да се извърши наблюдение върху всички измерения на УР; да се отчитат измененията, положителни или отрицателни; да се отчита прогреса в осъществяването на УР. Изложеното дотук дава достатъчно основание да направим извода, че УР засега може много повече да се разглежда като съвкупност от ръководни принципи и ориентири на политиката, отколкото като цялостна и добре обоснована концепция. За да се случи това, са необходими обединените усилия на всички социални науки.

Има индикации, че социалните науки разбират своята голяма отговорност. Ще посоча само един факт:

На 20 и 21 ноември 2014 г. в Лайден, Холандия, се събират представители на най-големите асоциации на изследователските университети в света, за да дискутират ролята на социалните и ху- манитарни науки в съвременния сложен и несигурен свят. Резултатът е Декларацията от Лайден (The Leiden Statement), в което се посочва:

– нараства ролята и значението на социалните и хуманитарните науки в решаването на проблемите на съвременния етап от развитието на човечеството;

– отправя се апел за подкрепа и финансиране — на преподаването; на изследванията;

– сочи се необходимост от интердисциплинарен подход при търсенето на решения на проблемите на съвременното развитие;

– изрично се подчертава, че ролята на тези науки (история, право, политология, икономика, социология, литература и др.) е не само в научното решаване на проблемите, а и в това, че те могат да допринесат за по-голямо разбиране и взаимно уважение между народите и културите по света, което е условия за един мирен и устойчив свят за всички.

На срещата в Лайден представителите на академичните среди изрично подчертават, че решаването на острите съвременни социални проблеми с помощта на активизиране ролята на хуманитарните и социалните науки може да допринесе в много по-голяма степен за благосъстоянието на човечеството, отколкото кое да е бъдещо технологично откритие.

Декларацията от Лайден е подписана от: League of European Research Universities The Association of American Universities

The Association of East Asian Research Universities The Group of Eight (Go8), Australia

RU11 Japan

The Russell Group (UK)

The U 15 Group of Canadian Research Universities

Задачите на един университет

Конференцията „Рио+20” постави началото на Инициативата на ООН за „Устойчивост във висшето образование”, която има за цел „да накара институциите за висше образование да се ангажират да преподават концепции за УР, да насърчат научните изследвания по въпросите на УР, да озеленят студентските градчета и да подкрепят усилията за устойчивост в техните общности”.

В тази връзка задачите на нашия университет:

– в преподаването — да навлязат широко дисциплини, свързани с идеята за УР и които способстват за формирането на един нов начин на мислене;

– в изследванията — да се разширяват изследванията, свързани с основните измерения на УР: икономическото, социалното и екологичното;

– в социалната среда — университетът да бъде активен фактор за осъществяването на УР. Лансира се идеята за „Социалната отговорност на университетите”, по аналогия с „Корпоративната социална отговорност” (Corporate Social Responsibility — CSR).

В заключение позволете да отбележа следното: през последните 25 години всички ние, които сме в тази зала, полагаме изключителни усилия, за да овладяваме пазарната икономика. Не само ико- номическите й закономерности, но също специфичния за нея начин на мислене, както и съответстващата й ценностна система. И ние имаме несъмнени успехи в това отношение. Иронията е в това, че същата тази пазарна икономика днес е на кръстопът, изправена е пред императивната и неотложна необходимост да се променя. За всички нас е много важно да осъзнаваме това, да познаваме и разбираме тенденциите на съвременното развитие. Само по този начин ние — в качеството си на преподаватели, изследователи или в чисто човешки план, ще можем да се превърнем в част от промяната, да насочим личните си усилия към постигането на действително устойчиво развитие, към изграждането на един хармоничен свят за нас самите, както и за бъдещите поколения.