Доц. Атанас Кацаров: Травмите от колело съвсем не са безобидни

1
266
Добави коментар
teokostov
teokostov

Доц. Атанас Кацаров: Травмите от колело съвсем не са безобидни

Травмите от колело съвсем не са безобидни, макар че изглеждат леки до момента в който не ни се случат лично или на наш близък.

В последните години велосипедните травми наподобяват все едно сме пострадали от мотоциклет заради високите скорости, които се развиват със съвременните колелета. Затова всяка високоенергийна травма крие сериозни рискове както в ранния, така и в по-късния период. Поради това е необходимо пациентът да бъде оставен за 24- часово наблюдение в болнично заведение след инцидента. Особено, когато е дете, обясни доц. д-р Атанас Кацаров, председател на Българско Дружество по хирургия на ходилото и глезена.

Високоенергийните травми  се причиняват от  автомобилни, мотоциклетни и велосипедни травми, порезни наранявания, както и от падания от височини.

Хората са по-активни през лятото, децата играят повече и затова работата на ортопедите нараства много повече през горещите месеци.

Затова не подценявайте всичко, което можете да направите в аванс за запазване на своето здраве и на тези, с които пътувате.

„Всичко, което зависи от нас – трябва да го правим, за да се предпазим – колан при шофиране, неупотреба на алкохол преди шофиране, спазване на правилата за движение. За децата –  разумни игри, да не се оставят без надзор от по-възрастни, особено в близост до вода и високи съоръжения“, напомня още известният ортопед. 

Съветите  за първа помощ започват с преценка дали пострадалият е в съзнание или със замъглено съзнание.

Търсите веднага лекар като междувременно се проверява какво е  дишането на пациента и има ли сърдечна дейност. Ако няма – проверява се дали са проходими дихателните пътища – да няма чужди тела или „глътнат“ език и се започва обдишване „уста в уста“ и индиректен сърдечен масаж. Докато се чака „ Спешна помощ“ не се спира с реанимационните мероприятия до идването на лекар или парамедик.

Децата не са умалени възрастни, напомня още д-р Кацаров.

Заради спецификата на детските кости, възможно е счупването да се открие няколко дни след травмата. Обикновено няма специфичен оток, болката е слаба, детето куца умерено или си щади ръчичката, но я движи ограничено. И поради това, че си служи и с долните и с горните крайници, родителите не търсят веднага лекарска помощ.

За контакти:
МЦ „Ортомедика“, гр. София, ул. „Г. Вашингтон“ 22
+ 359 88 745 62 77