Тадж Махал – символ на истинската и чиста любов!

1
124
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Тадж Махал е един от най-впечатляващите паметници на моголската архитектура, едновременно съчетаващ в себе персийски, индийски и ислямски елементи. Построен е в град Агра, Индия, а през 1983 година е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тадж Махал е може би една от най-красивите сгради в света, символ на вечната любов на моголския владетел Шах Джахан към любимата му – Мумтаз Махал!

моголска архитектура* – Моголската империя е ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 година.

През 1628 година принц Кхуррам става император (приемайки името Шах Джахан, което означава ‘господар на света’), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал или ‘възвишената в двореца’ (предходното ѝ име е Арджуманд Бано Бегум). Императорското семейство има 14 деца и често пъти Мумтаз Махал придружавала съпруга си по време на военните му походи.

През 1631 година, 39-годишната императрица умира по време на раждане. Тъй като това се е случило по време на поредния военен поход, при който Мумтаз Махал съпровождала съпруга си, императорът бил до нея в последния ѝ час. Непосредствено преди да почине, тя го моли да постой голяма и красива гробница като символ на любовта му към нея както и да я посещава всяка година на датата на смъртта ѝ. Шах Джахан бил толкова съкрушен от загубата на любимата си, че траурът му продължил цели 2 години! Императорът изпълнява последната воля на съпругата си и през 1633 година строежът на мавзолея започва (намира се на брега на река Ямуна). Строежът продължил цели 21 години и в него взели участие повече от 20 000 строители и занаятчии!

Строежът се оказал толкова скъп, че в страната се разразила тежка финансова криза. През 1658 година се разнася слух, че здравето на императора е силно влошено и четирима от синовете му започват борба за трона. Въпреки че императорът оздравял напълно, синът му Аурангзеб му отнема престола и го изпраща на доживотно изгнание в Червената крепост. Последните 8 години от живота си Шах Джахан съзерцавал Тадж Махал от крепостта, където в последствие е и погребан.

Въпреки че не малко хора определят Тадж Махал единствено като гробница, всъщност това е голям комплекс от функционално свързани сгради. Оосвен джамията и мавзолея има още конюшни, а за видните гости са предвидени ханове. Фасадата на мавзолея е покрита със стихове от Корана, инкрустации от цветни камъни и красива резба.

За съжаление днешният вид на градината съществено се различава от оригиналния. Това, което се знае за градината (приблизително с размери 300 на 300 метра) е, че е била построена като символ на рая. Състояла се е от множество цветни лехи с хиляди различни растения. Имало кипариси (символ на смъртта) и плодови дръвчета (символ на живота). Във водните канали плували пъстри риби, а сред дърветата е имало най-различни птици.

Гробницата е разположена върху платформа, оградена с 4 минарета леко наклонени навън – в случай на земетресение те да паднат встрани, а не върху гробницата. Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала и четири осмоъгълни зали разположени встрани. Тези помещения били предвидени от Шах Джахан като гробници за членовете на императорското семейство. Под централната зала е разположена криптата, в която се намират гробовете на Шах Джахан и Мумтаз Махал, а над тях гори лампа, чийто огън никога не загасва!

Снимки: www.tingleyphoto.com

Днес Тадж Махал е ежегодно посещаван от милиони туристи. Любопитен факт е, че трафика около него е забранен и поради тази причина може да бъде достигнат единствено чрез електрически автобус или пеша.