Перперикон – загадката, която се крие в Родопите!

1
124
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

От всички древни култури може би египетската, гръцката и тракийската са най-мистериозни. Описвани от древните гърци като велики войни, траките са оставили малко архитектурни монументи, които и до ден днешен археолозите се опитват да разгадаят.

Доскоро се смяташе, че траките са нямали собствена писменост, но това твърдение бе опровергано от изследователите Мила Салахи и Рени Джунова, които за първи път представиха превод на тракийско руническо писмо. Според тях траките са записвали неща свързани с духовния им живот. По време на работата си те заключили, че тракийските и прабългарските руни много си приличат.

Снимка: www.jti-rhodope.eu

Но да се върнем на Перперикон. Смята се, че траките предимно живеели в по-малки села. Противно на това твърдение, Перперикон е едно от най-големите археологически открития на Балканите. Намира се на скалист хълм в Родопите, на около 15 километра от град Кърджали.

С времето Перперикон се е превърнал в светилището, дълго търсено от археолози. Появява се около края на бронзовата епоха и функционира до Средновековието. Херодот пише, че светият обект е бил населяван от тракийското племе Беси, обитаващо Родопите. Градът постепенно започнал да се развива около двореца на тракийския владетел, който в същото време изпълнявал функцията на главен свещеник. Последният владетел свещеник на бесите бил Вологез, който организирал бунт срещу римските завоеватели през 11-ти век.

Снимка: trakia-tours.com

Докато първите следи от цивилизацията в Перперикон се връщат до около 5000 години преди Новата ера, то това което е от най-голям интерес за археолозите е по-скорошното – от 1500 година преди Новата ера до Средновековието.

B нoвoĸaмeннaтa епоха (ĸpaя нa 6-ти вeĸ – нaчaлoтo нa 5-ти вeĸ преди Новата ера) Πepпepиĸoн пpeдcтaвлявaл oгoлeн cĸaлeн мacив. Xapaĸтepнo зa тeзи cĸaли e, чe ca пo-мeĸи и пoдaтливи нa ĸлимaтични ycлoвия, ĸaĸтo и пo-лecни зa oбpaбoтĸa oт xopaтa.

Снимка: mw2.google.com

Taĸa зa Πepпepиĸoн ce зaгoвopилo нe ĸaтo зa ceлищe, a като зa oбoжecтвeнa cĸaлa. B пo-ĸъceн eтaп, ycъвъpшeнcтвaйĸи ceчивaтa, pимлянитe и тpaĸитe oтнeмaли вce пo-гoлeми пoвъpxнocти oт cĸaлнитe мacиви и пpeвърнали ĸaмъĸa в ĸpeпocтни cтeни, cъздaдeни бeз ниĸaĸъв cвъpзвaщ мaтepиaл. Πepпepиĸoн пpeживявa cвoя пъpви paзцвeт c Tpoя и Mиĸeнa.

Това е единственият известен пример за огромен тракийски град, наричан още ‘Европейския Мачу Пикчу‘ или ‘Каменния Помпей‘. При разкопките са открити пътища, площадки, система за водоснабдяване, като това не прилича на нищо, което някой някога е свързал с траките. Открити са многобройни архитектурни елементи, храмове и жилищни сгради. Сред находките има художествена керамика, монети, бронзови скулптури, сребърни огледала и метални апликации с изображения на древни божества.

Снимка: wikimedia.org

Особен интерес представлява огромният олтар с диаметър 180 сантиметра, изсечен направо в скалата. Тук траките практикували ритуали, познати днес като Нестинарство (древен езически ритуал, при който хора танцуват боси върху жарава). Според преданията, този ритуал се извършва в чест на създателя на света.

Снимка: www.segabg.com

Разпространението на християнството в Родопите започва именно от Перперикон в началото на 5-ти век от Новата ера. През 2005 година археолозите успяват да разкрият най-ранната църква в тази част на планината. През Средновековието скалният град остава важен административен център, за който България многократно се бори с Византия. През 1362 година градът е обсаден и разрушен от османските империя, без да е възстановяван след това.