Световъртеж – как да окажем първа помощ?

1
173
Добави коментар
biomall
biomall

Какво е вертиго, защо се появява, как да помогнем?

Световъртеж е състояние, когато човек усеща движение на самия себе си в пространството или на предметите около него. При хора, които се обръщат към лекар за помощ, при това се откриват различни заболявания, както доброкачествени, така и доста сериозни.

Защо ни се върти главата?

Световъртежът може да възникне в резултат на проблеми с вестибуларния апарат или вътрешното ухо и в тези случаи го отнасят към класа на периферните заболявания. Болестите на главния мозък също често провокират вертиго, като на тях им приписват класа централни.

По симптомите на заболяването и характера на неговото протичане се определя реалната причина за възникването му. Например, наличието на секрети от ухото и нарушението на слуха са признак за възпаление на вътрешното ухо, което изисква незабавно лечение.

Сред основните системи в човешкия организъм, които влияят за възникването на световъртеж, са:

Мускулната; Зрителната; Вестибуларната.

От тях зависи положението на тялото ни в пространството. Например, ако усещате, че Ви се гади и усещате слабост при световъртеж, може да е заради отклонения в работата на зрителните нерви или периферното зрение. Болестите на главния мозък и нарушенията в работата на вестибуларния апарат също водят до вертиго.

За какво говорят честите световъртежи?

Световъртежите се делят на два класа: системни и несистемни. В първия случай човек усеща въртене на самия него или на околните предмети в определена посока. Ходенето в права линия става невъзможно, а възниква отклонение в едната страна. Симптомът е свойствен за заболяване на вътрешното ухо, но възниква и при проблеми с малкия мозък или стволовите структури.

Хората с несистемно вертиго описват състоянието си с нестабилност, чувство на опиянение и неустойчива походка. Този тип световъртежи възникват при увреждане структурата на мозъка и не е свойствен за увреждане на вътрешното ухо.

Не можем да не споменем и психотропния световъртеж, който се проявява при психически проблеми като:

Невроза; Психоза; Шизофрения и други.

Към болестите, чийто симптом или усложнение е световъртежът, можем да отнесем следните:

Отит на вътрешното ухо

Към него може да доведе усложнение на отит на средното ухо. При човек възниква гадене, влошават се слуховите му функции и се появява вертиго. Изисква се незабавно посещение на лекар за предотвратяване на менингит или сепсис, защото огнището на инфекцията е около главния мозък. Лекият световъртеж понякога е признак за запушване с ушна кал, която може да се премахне лесно от всеки УНГ-специалист.

Болест на Мениер

При този синдром във вътрешното ухо се натрупва течност, възниква световъртеж, гадене, слухът се влошава и се появява шум в ушите, а също може да започне повръщане.

Остро нарушение на кръвообращението в мозъка

Състоянието може да е провокирано от инсулт или исхемия. Човек изпитва силен световъртеж, при който е важно веднага да се извика бърза помощ. Световъртежът не минава в спокойно състояние, погледът се раздвоява, речта се нарушава, възниква парестезия на лицето.

Развитие на мозъчен тумор

При появата и разрастването на тумор в главния мозък може да възникне световъртеж и други симптоми, които зависят от местоположението на образуванието.

Неврит на вестибуларния нерв

Рязко възникналата болка се проявява със световъртеж при рязко ставане от седящо положение или завъртане на главата. За няколко дни симптомите могат да се смекчат, но ще се появяват периодично занапред.

Остеохондроза или дискова херния

При тези заболявания се появява световъртеж при рязко завъртане на главата. Също може да се наблюдава звънтете и шум в ушите при остеохондроза на шийния отдел на гръбнака. Към другите симптоми на болестта се отнасят болките във врата, сковаността при движение и други дискомфортни усещания, предизвикани от притискането на нерва.

Патологии на зрителния апарат

В този случай може да възникне световъртеж при бърза смяна на кадрите или изображенията на екрана на телевизора.

Перилифатна фистула

Заболяването се характеризира с проникване на перилимфа в областта на средното ухо. Пострадалият изпитва дискомфортно усещане, включително и световъртеж.

Травма на главата или гръбнака

Един от симптомите при подобни явления е световъртежът.

Световъртеж може да възникне и при приемане на определени медикаментозни препарати, които имат съответния страничен ефект. Във връзка с това лекарите първо искат от пациентите със световъртеж да им кажат какви лекарства приемат.

За какво говорят допълнителните симптоми при вертиго?

При проявата на някои допълнителни симптоми световъртежът може да е знак за конкретни заболявания, за които ще Ви кажем по-надолу.

Вертиго, съпроводено със загуба на съзнание и нарушения като потене, гадене и учестено сърцебиене са знак за силно късогледство, сърдечно-съдови заболявания или анемия.

Възникването вертиго при рязко завъртане на главата или промяна в положението на тялото с бързо нормализиране на състоянието е признак за доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж.

Вертиго с нарушение в равновесието при ходене и полюшване свидетелства за увреждане на нервната система, което може да е свързано с полиневропатия, Паркинсон или нарушение в малкия мозък.

Ако неочаквано се появи световъртеж и гадене, при това гаденето е съпроводено с повръщане, нарушено равновесие и чувство за неоснователен страх, тези признаци са знак за синдром на системен световъртеж или вестибуларен неврит. В тези случаи световъртежът се усилва при движение, а в някои случаи се появява запушване и шум в ушите, които не влияят на слуховите възможности.

Вертиго с нарушена координация на движенията, нарушено равновесие, зрителни разстройства, бледа кожа, слаб пулс и студени ръце са симптоми на стеноза на артериите.

Тежестта на главата и състоянието, подобно на опияняване при световъртеж – признаци за неврози и ведето-съдова дистония.

Когато световъртежът е съпроводен с оптични нарушения и замъгляване на съзнанието или главата Ви се върти и ви притъмнява пред очите, това свидетелства за базиларна мигрена.

Първа помощ при световъртеж

Понякога пристъпите на световъртеж възникват внезапно, което може да ни изплаши много. Силното вертиго обикновено е съпроводено със съществени нарушения в равновесието, пребледняване, потене и зачервяване кожата на лицето, а също и с учестено сърцебиене. При подобен пристъп трябва да се действа по следния начин:

Накарайте човека да седне или легне, а при липса на такава възможност трябва да се опре на нещо. Не се поддавайте на страха, защото световъртежът сам по себе си не е опасен за живота. Да не затваря очи и да концентрира погледа си върху определен предмет. Ако е възможно, измерете кръвното му. Ако се появи слабост, неясно виждане, нарушена координация и говор и изтръпване на крайниците, веднага викнете линейка.

Когато пристъпът на световъртеж е съпроводен с повишено кръвно налягане, предизвикано от рязък спазъм на съдовете на мозъка, трябва да направите следното:

Да отворите прозореца в помещението и да разхлабите или свалите тесните дрехи от тялото на човека. Да го накарате да седне и да се успокои. Да изпие хапче за понижаване на кръвното. Да приеме успокоително. Да позвъните на бърза помощ, ако не се облекчи състоянието му.

Понякога световъртеж се появява при рязко спадане на артериалното налягане, което може да възникне в задушни помещения, при дълго стоене в банята, сауната или на слънце. Ако световъртежът се е получил заради тези причини:

Изведете пострадалия от задушното помещение или го заведете на сянка. Помогнете му да легне на равна повърхност, като трябва да вдигне леко краката си над нивото на тялото и да поставите под тях дрехи или друго. Ако няма възможност да легне, трябва да наведе главата си колкото може по-ниско – до нивото на коленете. Дайте на човека сладък топъл чай. По възможност му дайте да помирише амонячна сол или етерично масло.