Китайският спътник Лонгчян 2 работи около Луната, позволява на радиоаматьори да свалят снимки!

1
237
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 04 Септември 2018

Посещения: 22

Снимка на Земята и Луната, направена от спътника „Лонгчян 2“. Photo credit : HIT/KACST

4 септември 2018 г. 21:30 ч. 

Светослав Александров. На 21-ви май тази година ракетата „Лонг Марч-4С“ изведе на път към Луната комуникационния спътник „Чьечиао“, с което започна първата фаза на китайската мисия до обратната страна на Луната „Чанг’e 4“. Ако всичко мине наред, в края на 2018-та година ще излети и самият спускаем апарат, което ще е втората фаза от мисията. Но засега фокусът е върху тази първоначална фаза. Вероятно си спомняте, че „Чьечиао“ не излетя сам – на борда на ракетата като вторичен полезен товар полетяха два микроспътника „Лонгчян 1“ и „Лонгчян 2“.

За съжаление „Лонгчян 1“ претърпя авария скоро след изстрелването, но „Лонгчян 2“ успешно влезе в орбита около Луната. И днес научихме една любопитна подробност – „Лонгчян 2“ продължава да работи, нещо повече – той излъчва на радиоаматьорски честоти и позволява на любители от цял свят да свалят снимки!

Новината бе съобщена от Ендрю Джоунс за GBTimes. До този момент данни от китайската мисия са свалени от радиолюбители, живеещи във Флорида, Бразилия, Китай, Нидерландия и Италия. 

Микроспътниците доведоха до истинска революция в космонавтиката през последното десетилетие и половина, но съвсем доскоро те не бяха използвани за междупланетни мисии. Това се промени през 2018-та година, като в началото на май първо САЩ изпрати два микроспътника „МарКО А“ и „МарКО Б“ на път към Марс като вторичен полезен товар на мисията „ИнСайт“, след което последва Китай със своята мисия до Луната през втората половина на същия месец. 

И това е само началото. Тепърва предстоим да станем свидетели на истинската революция в безпилотните междупланетни полети! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/