Измамници точат сметките ни чрез сайтове с фалшива козметика

1
92
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Нов тип измами с козметика менте в интернет. Търговци използват нерегламентирано лица на известни личности или фалшиви профили, за да рекламират парфюми и гримове със съмнително качество и недоказан ефект, информира Нова тв.

Всеки ден митничарите спират вноса на хиляди парфюми, бяла и цветна козметика. Конфискуваните стоки до този момент са повече от миналата година. Контролът в интернет обаче е по-труден.

Чрез сайтове за фалшива козметика може да се откраднат лични данни и банкови карти, предупреждават експерти.

„Чрез тези сайтове могат да бъдат откраднати лични данни, финаносва информация като ви карат да попълвате данните от личните си карти… Освен това тези фалшиви сайтове ползват логата на известни български медии и сериозни журналисти. А сериозни медии нямат практика да рекламират лекарства лии хранителни добавки“, коментира Явор Колев от отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

Повечето от сайтовете-фантоми са регистрирани в чужбина. В тях информация за търговеца липсва, а ако има контакт, при проверка се оказва фалшив и на него не може да бъде открит никой.

Популярни се оказаха замесени в популяризирането на фалшива козметика, без дори да знаят. Например – журналистката Миролюба Бенатова. Сайт с нейна снимка рекламира козметика за красива кожа. „Никога по никакъв начин не съм била рекламно лице на каквото и да било, включително и козметика… Една такава фалшива реклама би могла да създаде лошо отношение към мен като към личност“, категорична е тя.

Димтър Маргаритов от КЗП заявява: „Освен заблуждаващото послание на подобни сайтове, тук се намесват и известни хора и се засяга тяхното лично пространство. Съветът ми към потребителите е, освен да подхождат с необходимото „здравословно недоверие“ към обещаваните фантастични резултати, много да внимават и кога и на кого предоставят своите данни, защото впоследствие те могат да бъдат използвани нерегламентирано“.