В Плевен строят паметник на героите от Дойран :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
175
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Плевенската общественост има много поводи да се гордее – не само с епичните боеве за освобождението на града, но и с героичния подвиг на Девета пехотна плевенска дивизия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на представянето на макета на паметник в чест на воините, удържали победата при Дойран през 1918 г. под командването на генерал Владимир Вазов.

Идеята за изграждането на паметника е на инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Припомняме, на 15 септември бе открит паметник на ген. Владимир Вазов в Троян.

Макетът на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде изложен за оглед и мнения на плевенчани в Областната администрация в града, както и в сградата на Народното събрание в София. „Неслучайно представяме макета на паметника чрез медиите, за да може хората да го видят и преценят като за целта ще има и книга за впечатления и мнения“, допълни военният министър.

Паметникът ще бъде изграден с дарения и с материал, осигурен от Министерството на отбраната. Министърът дари една заплата и призова депутатите от региона също да се включат в нейното осъществяване.

Във форума участваха областният управител на Плевен Мирослав Петров, депутати, военнослужещи, представители на инициативния комитет и на обществени организации.