УСПЕХ: Япония изстреля товарния космически кораб Кунотори 7 на път към МКС!

1
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 22 Септември 2018

Посещения: 21

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV/JAXA

22 септември 2018 г. 21:45 ч. 

Светослав Александров. След отлагания, проточили се в продължение на няколко седмици, Япония най-накрая изстреля товарния си космически кораб „Кунотори 7“ към „Международната космическа станция“. Изстрелването бе проведено днес в 20:52 ч. българско време от космодрума Танегашима с помощта на ракета-носител „H-IIB“.

Около 15 минути след излитането корабът се отдели благополучно от горната-степен и започна самостоятелен полет. Полетът ще продължи до 27-ми септември, когато астронавтите на НАСА Дрю Фойстел и Серина Ауньон-Чанслър ще прихванат „Кунотори 7“ с помощта на роботизираната ръка „Канадарм 2“ и ще го прикачат към модула „Хармъни“. 

На борда на космическия кораб пътуват множество важни научни експерименти. Пълно описание на тях има на този сайт: http://iss.jaxa.jp/en/htv/mission/htv-7/payload/ 

Особено интересен е експериментът HSRC – HTV Small Re-Entry Capsule. Това е възвръщаема капсула, която за пръв път ще демонстрира възможностите на японците да доставят товар от „Международната космическа станция“ обратно към Земята. Засега единствено американският космически кораб „Драгън“ притежава тази способност. Освен него, ограничено количество полезен товар може да бъде връщан на Земята и посредством пилотираните кораби на Русия „Союз“.

Но може би най-забележителният експеримент е STARS-Me. Той е ръководен от университета Шизуока и в рамките на него ще бъде демонстрирана за пръв път концепцията за космически асансьор! Космическите асансьори са мечта още от времето на Константин Циолковски, който, наблюдавайки Айфеловата кула, е мислил, че може посредством подобна кула да се опъне въже към космическото пространство за бързо извеждане на товари към околоземна орбита. Идеята е прекалено амбициозна и до този момент никога не е била тествана в космически условия. Сега това ще се промени – в рамките на експеримента STARS-Me два спътника ще опънат малко въже, а мини-асансьорът ще се придвижва от единия към другия спътник.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/