Китайски археолози откриха една от най-големите пирамиди в света

1
273
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През първата половина на 2018 година в централните части на древния китайски град Шимао, археолози направили сензационно откритие – стъпаловидна пирамида, висока 70 метра, като основата ѝ се разполагала на повече от 240 декара площ! Градът се намира в североизточните части на Льосовото плато, провинция Шанси.

Предполага се, че по време на разцвета си, преди около 4300 години, древното селище се е разполагало на приблизително 4000 декара площ, което от своя страна го прави един от най-големите градове на планетата за своето време.

Шимао е открит през 1976 година, но проучването му започва едва през 2011 година и от тогава насам откритията на територията му не спират. Всяка нова находка повдига все повече въпроси за живота и поминъка на цивилизацията, населявала го около 2500 години преди началото на строежа на Великата китайска стена!

За разлика от пирамидите в Египет и Мексико например, откритата в Шимао не се използвала като храм или гробница, а като цитадела*. Интересното е, че пирамидата се счита за една от най-големите на Земята.

цитадела* – добре защитено вътрешно укрепление в рамките на града.

Състой се от 11 широки стъпала, по които били изградени множество кирпичени сгради, в които често се настанявали хора от висшата класа – свещеници, военни, както и богати търговци. По камъните, с които е облицована пирамидата, ясно се различават рисунки на лица – наполовина на човек, наполовина на животно. Има също и множество фигури наподобяващи очи, от които произлиза и името ѝ – ‘Пирамидата на очите’.

Археолозите, направили откритието, споделят, че на върха на пирамидата има останки от дворци, изградени от дърво и глина, както и огромен резервоар за вода.

древният град Шимао, погледнат отвисоко

Според учените стъпаловидният пирамидален комплекс е функционирал не само като място, където управниците на Шимао са живеели, но и като място, където занаятчиите са имали свои работилници.

В древността около пирамидата и града били издигнати крепостни каменни стени (широки около 2.5 метра) и порти, които предпазвали населението от врагове, като около входа на пирамидата са запазени останките от допълнителни заграждения.

Но освен величествената пирамида, археолозите отбелязват, че край външното укрепление на Шимао са открити и гробове, както и 6 ями с човешки останки. От последвалия анализ е установено, че най-вероятно това са били хора от културата Зъкхайгъ*, взети като пленници, а по-късно пренесени в жертва, вероятно по време на самото строителство на стената.

Зъкхайгъ* – култура, населява териториите на днешен Североизточен Китай. Съществува в периода 2000-1400 година преди Новата ера.

един от намерените гробове

част от човешките останкиСнимки: www.thesun.co.uk

Възрастта на археологическите находки, направени през последните години, все по-силно кара учените да смятат, че не селищата по поречието на река Хуанхъ са люлка на китайската цивилизация, а районът на Шимао. През 2006 година древният град е обявен за защитен паметник на националното и културно наследство на страната.