Достъпен генератор на биогаз от органични отпадъци

1
109
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Биогаз като екологично чисто гориво

По стечение на обстоятелствата, тия дни темата за биогаза пак се върна в „дневния ми ред“. Сетих се, че преди повече от 2 години гледах един репортаж по темата по тв „Евронюз“ в рубриката „Високи технологии“.

Във видеото по-долу ще видите как в северната част на Юдейската пустиня, недалеч от Йерихон, където няма централно електро- и газоснабдяване, хората са намерили решение на тези проблеми. Електричество добиват с помощта на слънчеви батерии, а разлагането на органични отпадъци от жизнената дейност при определени условия води до така необходимия биогаз.

„Аз събирам торта, добавям вода и разбърквам. След това сместа трябва да се излее в тази цистерна. Сега трябва да почакаме известно време”, обяснява жителка на селото.

Този начин за получаване на биогаз, макар и неблагоуханен, е ефективен. Преди да започнат да го получават, са използвали дърва, но в пустинята те са твърде скъпо удоволствие.

„Плюсът за нас е очевиден, ясно е, че замърсяваме атмосферата. По-рано из въздуха се носеха малки частици пепел, и ни преследваше миризмата на дим. Днес този проблем не съществува. Достатъчно е да завъртя вентила и котлонът или фурната веднага се включват.”, добява друга жена.

В Израел била разработена технология, а използването е проведено от палестинския инженер Амер Рабая. „Принципът на действието на стомашно-чревния тракт е приложим за образуването на биогаз. Всъщност, това е стомахът, на слизестата му обвивка има особени бактерии, които преработват органиката и се отделя биогаз. С този газ се снабдява този дом”.

Метантанк за производство на биогаз

Идеята не е нова, новото е в размера на цистерната за преработването на отпадъците. Тя не е голяма по размери, лесно може да се сглоби собственоръчно и не е енергоемка.

Директорът на начинанието Homebiogas Рон Ярив разказва: „Разработихме технология, която позволява да се снабдява с газ всяко жилище. Днес разбрахме, че отпадъците от жизнената ни дейност, така също и органичните, могат да станат източници за получаване на биогориво. И ако нашата гледна точка се споделя от мнозина, екологичното състояние може коренно да се промени към по-добро”.

Стойността на цистерната е около 500 евро и може да се монтира самостоятелно. В Израел се ползва с голяма известност.

Карин и Омер скоро са си купили такава цистерна, те са вегани и винаги имат отпадъци при беленето на плодовете и зеленчуците, с които се хранят.

И тъй като в обедното им меню ястието съдържа картофи, моркови и цвекло, то апаратът за производство на биогаз ще се напълни с обелки от картофите и морковите, а така също и с твърдите парчета от цвеклото. Понеже в това семейство употребяват много зеленчуци, то бялото ведро, както го наричат Карин и Омер, всеки ден е почти винаги пълно.

Омер казва, че полученият компост се използва не само за произвеждането на биогаз, но и за подобряване на почвата в тяхната зеленчукова и цветна градина. Компостът е полезен с това, че отглеждането на плодове и зеленчуци е напълно екологично, тъй като не се употребяват химикали.

„За мен, борецът за използване на възобновяеми енергийни източници, е важно, че получаваме затворен цикъл. Напълно преработваме всички отпадъци и всичко ни влиза в работа. Разбира се, че никой не ни принуждава да водим такъв начин на живот, това е наш съзнателен избор, искаме да запазим природата и планетата за нашите потомци. Това ни дава сили, вдъхновение и желание да не спираме на постигнатото,” завършва Омер.

Сътрудниците на израелското начинание Homebiogas, разработили устройството, твърдят, че от тяхната новост са се заинтересували инвеститори и не е изключено скоро да се появи на пазара и в други страни.