НАРОДНА МЕДИЦИНА,БЪЛГАРСКИ БИЛКИ,ТРАДИЦИИ.

1
122
Добави коментар
yphalachev
yphalachev

Народната медицина и билките за лечение на екзема, кожни проблеми,обриви,пъпки.

Народната медицина използва за лечение на екземата и другите кожни проблеми огромен брой  билки и различни форми на прилагане. Особено важно е да се осмисли,че голяма част от кожните болести са външно проявление на сериозно заболяване на вътрешни органи и най-вече жлези. Най-голям успех има лечението,ако лекарят или лечителят съумее да обхване всички проблеми,а да не се опитва да лекува само външните кожни проблеми.

Глухарче. Древна лекарствена билка с многостранно действие, глухарчето се приема и за антиалергично средство, утвърдено  в народната медицина. 1. Вътрешно се консумира като салата от свежите листа подправена на вкус.Чудесна салата,ако не помага и доказано не вреди.На когото му идва малко горчива препоръчвам да я консумира смесена с други салати или като подправка. 2. Една супена лъжица от стръкове се заливат с 400 мл. вряща вода и накисват 2 часа. Прецеждат се вземат по 4 винени чаши дневно преди хранене в непродължителни лечебни курсове.

Корен девисил 80 г, корен репей 90 г, корен цикория 100 г, 3 супени лъжици от билковата смес се слагат в  съд и се залива с 3 чаени чаши вода. Вари се на тих огън под капак 30 мин. Прецежда се , разделя се на четири порции и се пие 30 минути преди хранене.

Бял равнец. Приготвя се отвара (2 суп. лъж.  билка се накисват 1 час в 0,5л. вряла вода – прецедена и изстинала – по винена чаша 4 пъти на ден преди хранене), която се използва и локално – обливания, компреси.

Синя жлъчка. Наслоенията върху кожните плаки се почистват добре, като се използва отвара от синята жлъчка- лъжица наситнени корени се заливат с чаша вряща вода, ври 10 мин., изстива 1 час, прецежда се и се приема се по суп. лъж. 3 пъти на ден. С нея се правят обливания и се почистват наслоенията.

Ефедра. От надземните части се приготвя и прилага запарка: 2 г. билка за чаша вряща вода – за 1 ден.

Срещу обриви и гнойни пъпки. За вана: 400 г сушени листа от градински чай се заливат с 4 л вода, сместа се оставя да ври на слаб огън един час, кисне 24 ч. Прецежда се и се сипва във ваната температурата на водата трябва да бъде 36-37. Лекарството помага и при гнойни пъпки. Лечебният курс трае 12-15 дни.

Копривата е утвърдено противоекземно билково лечебно средство и противосърбежно средство. Прилага се и запарка и от бяла мъртва коприва (4-6 чаени лъжици  билка за 2 чаши вода за 1 ден).  Може да се приеме на върха на ножа 1-2 пъти на ден добре изсушени стрити цветове. Локално се правят компреси, вани от отвара от 30 г. сухи цветчета за литър вода.

Корените на сладниката . Приема се вътрешно като отвара от супена лъжица обелени и наситнени корени се варят 30 мин. в 0,5 л. вода – по винена чаша 4 пъти на ден преди хранене.

За подмокрящи екземи се използва  очиболец. Външно – 1 супена лъжица корени, заливат се с 1 чаша вряща вода, кипи 30 мин., стои 2 часа, прецежда се – за намазвания 2 пъти дневно, 10-12 дни.

Орехът. Три супени  лъжици се възваряват с 1/2 л. вода. Натопява се марля в горещия извлек и се налага върху екземната, плака 1, 2, 3 пъти на ден за 2-3 седмици.

Лайката  се използва и като противоалергично средство. Запарка или отвара – локално и перорално. Курс на лечение 1-2 месеца. Хмелът  се прилага на основание на изразените му седативни свойства, ефект, необходим при всеки екзематик.

Отвара от  пресни листа на живовляк: Външно като компрес за облекчаване и омекотяване на отоци от травми, болки от циреи, ухапвания от насекоми, възпаление на очите.

Лечебно сапуниче. Прилага се 5% отвара от корени за локални бани 1-2 пъти на ден за 15-20 дни.

Невен се прилага се под форма на настойка от надземни части или цветове от невен в маслиново масло или като мехлем.        

Самолечението е опасно и често вредно.Не отлагайте консултация със специалист.