Нови снимки от европейския спускаем апарат Маскот показват тъмната повърхност на астероида Рюгу

1
180
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 05 Октомври 2018

Посещения: 25

Снимка на астероида Рюгу, направена от европейския спускаем апарат „Маскот“. Проблясъците на снимката се дължат на отразената светлина от корпуса на апарата. Photo credit : JAXA/DLR/CNES

5 октомври 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Днес на Международния астронавтически конгрес бяха представени нови снимки, които бяха изпратени от немско-френския спускаем апарат „Маскот“ по време на неговата работа на астероида Рюгу на 3-ти октомври. Беше публикувана и допълнителна информация относно задачите, които „Маскот“ е свършил в рамките на 17-часовия му живот, с 1 час повече от очакваното. 

Снимка на повърхността на астероида Рюгу, заснета от европейския спускаем апарат „Маскот“. Photo credit : JAXA/DLR/CNES

Едно денонощие на повърхността на Рюгу продължава 7 часа и 36 минути. Това ще рече, че „Маскот“ е успял да направи проучвания в рамките на три местни дни и две местни нощи. Освен това спускаемият апарат е успял да подскочи цели три пъти и да се премести на различни места. След първото подскачане „Маскот“ попаднал в неблагоприятна позиция за работата на научните му инструменти. Това наложило изпращането на ръчна команда за ново подскачане, което довело до правилно ориентиране. Накрая екипът се е осмелил да направи едно доста по-силно подскачане, за разлика от предишните две, които премествали „Маскот“ само на няколко метра.

Освен снимки от камерите, на Земята са получени данни и от радиометъра, спектрометъра и магнетометъра. Сега бедният „Маскот“ е с изтощена батерия, мъртъв и неподвижен на повърхността на Рюгу. Но за учените истинската работа тепърва започва. Предстои подробен анализ на натрупания снимков материал и на измерванията от инструментите, от които, надяваме се, ще произлязат вълнуващи научни открития. 

Междувременно основната мисия на Япония „Хаябуса“ продължава и тепърва предстои най-интересното: кацанията, които ще са свързани с вземането на материал от повърхността на астероида за по-нататъшната му доставка на Земята. 

За повече информация: DLR

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/